SHARE

Може би не чак толкова, колкото си мислите, разказва нюйоркския поп журналист Хю Макинтайър за „Форбс„.

Всички са чули двете парчета – червейчето на Despacito, което дълго след като песента е свършила, дълбае в ума ти, както и превърналата се в сензация с филма „Бързи и яростни 7“ See You Again. И двете задминаха три милиарда гледания в YouTube, ставайки първите музикални произведения в историята с подобен рекорд. Разбира се поп хитовете на Тейлър Суифт и останалите мейнстрийм звезди също ще се присъединят към този клуб съвсем скоро. И така, колко милиона се печелят от видеоканала?

Сметката не е толкова проста – тя зависи от типа реклами, свързани с видеото, колко души са кликнали на него през други страници, откъде са гледащите, кога са гледали видеото и т.н. SocialBlade е компанията, която следи канали в  YouTube и осигурява интересните данни на трети лица – според тях 1000 гледания биха могли да ви спечелят от 25 цента до 4 щатски долара. Това докарва сумите от двете парчета в широката гама от $750 000 до $12 милиона, като авторът казва, че истинската стойност вероятно е някъде по средата.

Според наскоро публикувани данни обаче YouTube може да си позволи да плаща около $0.0006 за всеки хит, което дава „скромните“ $1.8 милиона за 3 милиарда гледания. В сравнение с епидемията, която предизвика парчето Gagnam Style и което е донесло на автора си около 2 милиона щатски долара, рекламите оттогава са намалели и е възможно авторите на хитовете от последните няколко лета да са направили по-малко пари, въпреки че имат повече гледания. Това, разбира се, трябва да бъде добавено към факта, че и трите сингъла са пуснати през лейбъл, тоест парите се разпределят и насочват към различни хора и компании, а самите парчета не са еднолично създадени, така че трябва да се вземат предвид и всичките текстописци, композитори и продуценти.

И ако сте се притеснили за това колко пари всъщност прави мейнстрийм попът, авторът допълва, че приблизителните цифри са единствено от гледания в YouTube  – тези парчета са продадени в милиони копия, звучат ежедневно милиони пъти от различни платформи, не можем да се отървем от тях и по радиото и са превърнати в машини за кеш по още десетки начини. Така че, успокоява ни той, не очаквайте да изчезнат особено скоро.

А какво всъщност може да се купи с 1 милион долара? Защо не класическа цигулка Pietro Guarneri, на която да изсвирите Despacito? Ето една по-различна версия на масовия хит (гледана „едва“ милион пъти).

 

Снимка: Кадър от клипа на Despacito 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.