SHARE

Какво става?

Непокорни съдии ще могат да бъдат отстранявани чрез стъкмени обвинения от общ характер.

Граждани ще бъдат отказвани да завеждат дела чрез административни такси, които никой не може да плати.
Жандармеристи връхлитат село Каменар и ритат минувачи.

Министри и МВР пристигат през нощта да тормозят и обискират летуващи на „Корал“.

Хора се оплакват от абсурдни такси в заведения, но после в панически страх искат имената им да не стават известни, „за да не стане беля“. Вече от кафеджии ни е шубе!

Повсеместно властта тероризира опитващите се да я ограничат чрез истина и правила, дори опитващите се даже просто да оцелеят с елементарни човешки свободи.

Вседържавна наказателна акция, целяща да докаже, че няма закони, няма невинни и или ще целуваме ръка, или ще бъдем премазани?

Знаем добре кой при какви обстоятелства използва наказателни акции за всяване на страх и установяване на повсеместен контрол чрез демонстрация на груба сила и безнаказаност: една мафиотска структура, която се бори за надмощие над оспорвана територия.

За завзетата българска държава случващото се на „Корал“ е недопустима дързост, която поставя под съмнение всевластието на корупционните обръчи.

За завзетата българска държава свободните граждани са враг, който трябва да бъде смачкан безскрупулно, без оглед на средствата. Затова откакто функционира, 44-то народно събрание произвежда не закони, а противоправни атаки срещу всеки остатък от съпротива на институционално ниво.

Между атаката над летуващи в „Корал“ със среднощни обиски, атаката над хората от Каменар с ритници по изгрев и атаката над съдиите със закон, който ги прави пушечно месо в мига, в който покажат независимо мислене, разликите са само козметични.

Просто всеки, независимо колко може и знае, независимо дали е невинен или виновен, независимо дали правдата е на негова страна, трябва да се страхува и да си знае мястото. Така управлява мафията във всички държави, от Перм до Палермо. Само че в Перник и околностите, както отдавна се шегуваме, мафията си има държава. И тя не се шегува.

Коя година сме? Коя планета сме?

Снимка: АСЕН ТОНЕВ/Капитал

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.