SHARE

А аз питам кой ще остане, ако протестите спрат? Разбирам опасенията на моите приятели, които смятат, че може да дойде друго зло, ако сега Борисов падне. Не ги презирам за това, а дори намирам тези опасения за реалистично и важно предупреждение. Но нека заедно да поразсъждаваме.

С какво злото сега е по-малко от онова през 2014 г. ? Колко по-зле може да стане – когато си избрал Цацаров и Гешев, пуснал си на консигнация Висшия съдебен съвет, в твоя мандат е фалирала КТБ, подопечните ти служби ДАНС, КФН и МВР не са го предотвратили, нито са го разследвали, в твоя мандат за първи път има повече национални медии, които са овладяни, отколкото които са свободни – БНТ е Канал 3, а Нова е ТВ7 или обратното, Лукойл и Русия имат по-силно влияние от всякога…няма да изброяваме всички записи – Мишо Бирата, Двете каки, СМСи, снимки и т.н., няма да изброяваме и унизителното състояние, до което са докарани министри и депутати.

Но виждам, че тези аргументи не са важни. Важното е, че някой ще овладее протеста и ще дойдат комунистите/официалните/.

Приятели, в момента има битка – на улицата са младите – основно 20-25 годишни. Излезте и ги вижте. За първи път от 30 години, толкова силно се чува искане за Правосъдие.

Защо смятате, че ако дойде друго зло, ще са виновни хората на протеста, а не всички ние, които сме го позволили?

Протестиращите били прекрасни, но се била позиционирала Мая и нейното трио. Да, а къде сте вие да се позиционирате. Къде са лидерите, които искат да водят тая битка и ако трябва да изобличават Мая, Копейкин и др.

Държанието на много от вас ми прилича на една случка, която ми разказа скоро един приятел – като бил малък, се борел с друго момче пред блока. Бащата на моя приятел минал, гледал, гледал и казал на сина си – няма да победиш.

Май това правят някои от нас сега – гледат децата си на улицата и им казват – нищо не зависи от вас. Не можете да победите в тая битка, защото всичко е нагласено и предопределено. Разбираме ли, че това е по-смазващо и от най-лошото следващо правителство?

Сериозно ли трябва да си затворим очите за тая перверзия, за да не дойде друга? И ако ще идва друга перверзия, защо мислите, че тя ще дойде сега, но няма да дойде на редовните избори?

И още въпроси: Защо като смятате, че ГЕРБ е най-малкото зло, не използвате тези протести и исканата оставка, за да настоявате за реформа в тази партия/аз не вярвам, че може да се случи, но вие би трябвало да вярвате/. Защо не поискате пречистването й. Или ще лежим на кълката за това и онова зло още 15 години и ще обвиняваме всеки, който казва, че царят е гол.

Ще направя една последна аналогия с Библията, понеже знам, че доста от вас я уважават. Когато Давид се бие с Голиат, на карта не е само животът на Давид, а и съдбата на целия Израел. Ако филистимецът победи този тийнейджър, то евреите ще станат слуги на филистимците. Шансът за успех е бил 1:99 за Голиат. Интересно ми е какво бихме казали за тази битка преди да се състои.

Едно младо поколение се бори за бъдещето си, а злото срещу него и около него е отчайващо силно. Ако остане без подкрепата на своите бащи, вероятността да го „яхнат“, победят или каквото и да е, е по-голяма, а не по-малка. И това не е манипулация, а е самата истина, така както аз я виждам.

BTW: Ще продължавам да съм на протестите, но ще намирам всякакъв повод да споделя, че действията на „Триото на Мая“ е некоректно. Събирането на имена и телефони, уж за по-доброто организиране на национална стачка, но всъщност, за да бъдат използвани за по-късна подписка за партия, е меко казано – некрасиво. Ако ще правите политически проект – излезте и го заявете открито и гласно, а не се правете на късното „Шоу на Слави“ със сценки и хуморески. Май така е по-честно, нали?

ПП: Нито привърженици на Мая, нито на Радев, ще ме спрат да вярвам, че мирният протест срещу корупцията е легитимен начин да се пречисти една демокрация. Кой ще дойде след това и дали ще дойдат другите комунисти, зависи от всички, включително и от пасивните сега.

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Любомир Авджийски е координатор на правната програма „Мисия Правосъдие“ към Института за пазарна икономика и е правен анализатор. Една от основните цели на програмата е анализ на правните системи и застъпничество за върховенството на правото в България и Европа.