SHARE

На пръв поглед може да ви се стори странно защо орган, наречен “Комисия за защита от дискриминацията”, реши да защити програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. Нима той е жертва на дискриминация? Странно как критиките към него и настояванията за оставката му поради това, че грубо се намеси в редакционната политика на медията, а после показа среден пръст на живо, в ефир, са дискриминация? И изобщо сезирана ли е комисията и направила ли е подробен анализ по подаден сигнал, за да определи Емил Кошлуков за жертва?

Не, разбира се, тя самоинициативно пуска съобщение без какъвто и да е задължителен правен характер, в което защитава програмния директор на БНТ. Така Емил Кошлуков – по множество показатели, смятан за подставено лице на Пеевски – бе защитен без никакъв повод и отвъд всякакви правомощия от една официална българска институция – въпросната комисия. И така, поредната стъпка към пълната девалвация на институциите бе направена.

Ако се вгледаме внимателно в членовете на комисията обаче, ще открием навярно и причината за тази защита.

Един от деветимата нейни членове е инж. Сабрие Сапунджиева – бивш зам.-министър на правосъдието по време на тройната коалиция (2005-2009 г.) и коалицията “Орешарски” (2013-2014 г.), и то от ДПС. По това време Емил Кошлуков се бе посветил на защита на същия този кабинет, но от ефира на ТВ7.

Типично за своята партия, Сапунджиева е замесена и в няколко изключително съмнителни имотни сделки. Срещу нея имаше процедура за принудително извеждане от обитаваното ведомствено жилище в кв. „Витоша“ в София.

В края на 2013 г. въпросното жилище е ремонтирано срещу 46 000 лева. Парите са платени от бюджета на държавно предприятие фонд “Затворно дело“. Законът постановява, че с парите от този фонд се правят ремонти само на затворите и арестите.

При извършената проверка на този ремонт е констатирано неправомерното използване на бюджета на фонд “Затворно дело“.

Министерството (по това време министър е Христо Иванов) е изпратило и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка дали има извършено престъпление.

Голямата дъщеря на Сабрие Сапунджиева – Анна, пък е с амбиции за дипломатическа кариера, възпрепятстването на която има своите последствия.

През 2006 г. е отзован от Финландия посланик Венелин Цачевски (със санкцията на Емел Етем), след като отказал да назначи за консул Анна Сапунджиева. Въпреки всичко Анна става консул, но по-късно задграничният й мандат е предсрочно прекратен, след като се установява, че не отговаря на условията.

Затваряме тази скоба и се връщаме към имотите на фамилията. Всъщност дъщерите на Сабрие разполагат с няколко апартамента в София:

  • На 1 август 2003 година Анна Сапунджиева (голямата сестра по това време на 28 г.) придобива апартамент с площ от 65.36 кв.м в гр.София, кв. Ботунец.
  • Няколко месеца по-късно (12 декември 2003 година!)  Анна Сапунджиева заменя горния апартамент за апартамент с площ 98.50 кв.м., гр. София, в кв. „Изток“. Замяната е апартамент от 65.36 кв.м. в кв. Ботунец срещу апартамент от 98.50 кв.м в кв. „Изток“! Замяната е направена с Областната управа в София-град по времето, в което Сабрие Сапунджиева е зам.-министър на правосъдието, а Анна Сапунджиева е консул в посолството ни във Финландия.
  • На 28 май 2011 година „дипломатът“ Анна заедно със сестра си, Мериям Сапунджиева (малката сестра), получава дарение от Миглена Стефанова– апартамент с площ 137.980 кв. м, гр. София, местност Манастирски ливади-Запад, както и гараж в същата сграда с площ от 13.72 кв. м и идеални части от имота, върху който е построена сградата и от общите й части.
  • На 4 декември 2012 Анна Сапунджиева заедно със съпруга си, Павел Боков, отдава под наем за срок от 5 години недвижим имот с площ 4132.000 кв. м, гр. Разлог, местност Камено. Наемателят е “Еко Ферма България” ЕООД. Съпругът, Павел Боков, е син на Кънчо Боков – дългогодишен областен управител на ДПС в гр. София.
  • На 21 юли 2010 година Мериям Сапунджиева (по това време на 17 години!) придобива чрез покупко-продажба от „Артекс Инженеринг“ АД, ателие № 9, с площ 116.60 кв. м., гр.София, кв. „Изток“. Сградата е луксозно изпълнение, с портиер. Съседните апартаменти са продадени на цени от около 2000 евро на кв. м без включен ДДС! В този апартамент всъщност живеят днес Сапунджиеви – майката Сабрие, бащата Ибрахим (Емил) и малката дъщеря Мериям. До април 2015 г. апартаментът струва не по-малко от 450 000 лева. Как е придобит от Мериям, когато тя е на 17 години, остава загадка!

По време на кабинета „Орешарски“ пред входа на същия този имот за дълги периоди от време е паркиран и служебният автомобил, който е возил тогавашния зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Кариерата на Сабрие Сапунджиева започва в комсомолската организация на БКП в Якоруда. Оттогава се познава със Зорка Първанова и Емилия Масларова, които също са от Якоруда. Става директор на Младежкия дом в местността. И е една сред първите, които доброволно си сменят името на Соня. Делегат е на XIV конгрес на БКП през 1990 г.

Сапунджиева сменя няколко на брой партии – БКП, Алтернативна социалистическа партия (АСП), Гражданско обединение за републиката (ГОР), Демократична алтернатива за републиката (ДАР) и накрая попада в ДПС. Била е юридически съветник на Георги Първанов.

През всичките години на обществена служба тя е замесена в скандални назначения на нотариуси и частни съдебни изпълнители, а съгражданите й от Якоруда разказват, че при ревизия на Младежкия дом в града, на който тя е директор от 1986 г. – 1998 г. са открити липси – нафта и пари. До обвинения не се е стигнало, тъй като в дома е станал пожар и изгорил документацията.

Всички тези скандали и обвързаности на Сабрие Сапунджиева и семейството ѝ са лесно видими от изцяло наличната за това публична информация. Как именно тя трябва да охранява правата на най-мачканите и системно преследвани в България остава мистерия.

А както виждаме от случая с Кошлуков, Комисията за защита от дискриминация явно пази една съвсем друга категория хора, които не се нуждаят от защита.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.