SHARE

Катастрофа на българската държавност!!!

Кой допусна арбитражната клауза в договора за транзит с „Газекспорт“: да спорим в московското отделение на Руската търговско-промишлена палата?

Да питаме Румен Овчаров, да питаме Борисов, Първанов, министрите на енергетиката, шефовете на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“? Идвали са на власт, чели са договорите и не са направили нищо, за да променят клаузата – която по раболепие няма равна на себе си.

Заради това не можем реално да се възползваме от клаузата за задължително плащане „ship or pay“ по договора до 2030 година.

Това е не само национално предателство, но е и върховен израз на корупция – защото няма начин тази клауза да не е била приета в съчетание с добро монетарно мотивиране.
Обявилият се за „смел“ вчера Цацаров, става реч за 1,2 милиарда долара – които при друг европейски съд можехме да вземем или да използваме за усилване на преговорните си позиции, а не сега да се чудят как да се огъват през „Газпром“ същите, които са правили далаверите, и техните наследници.

Призовавам всички медии, политици, водещи, журналисти, експерти да поставят тази тема пред темите за потоци и ползи. Защото издава устойчив дефицит на национално самосъзнание и национално предателство.

Повече може да научите в анализа на автора за Bulgaria Analytica „Газекспорт“ уведомява „Булгартрансгаз“ за прекратяване на транзита през Украйна след 2020 г. – последици и опции„. Публикуваме кратък откъс по темата:

„Поредица от български правителства, политици и обществеността като цяло смятаха договорите с „Газекспорт“ за транзит, които изтичат през 2030 за свещена крава, която гарантира приходи при клаузата „транзитирай или плати“. Наследството на десетилетия, обвити в секретност около газовите договори, както на правителствено, така и на корпоративно равнище, сега се връщат, за да преследват „Булгартрансгаз“, Българският енергиен холдинг и правителството. Нови доказателства, които се появиха неотдавна, свидетелстват, че те са се провалили тотално в защитата на националните интереси, като са се отказали доброволно от правна защита чрез арбитраж срещу „Газекспорт“. Съдържащата се в сегашния договор арбитражна клауза, договорена през 2006 година, когато министър е Румен Овчаров, която се активира в случай не непреодолими различия, отправя спора за решение до… Арбитражния съд  към Руската търговско и промишлена камара в Москва, тогава оглавявана от Евгени Примаков.

Ако си спомняте, предоговарянето на договорите за доставка и транзит между „Булгаргаз“ и „Газекспорт“ стана по изричното настояване на руската страна, като това беше една от причините да помоля да не ми продължават договора за посланик в Руската федерация през май 2006 година.

Още тогава беше ясно, че отказът от обвързване на цената на доставка с цената на транзита не е в наш интерес и че ще загубим много пари. Тогава не знаех точно колко, но беше ясно, че ще бъдат много. Сега знаем, че щетите са за повече от 1 милиард долара само от по-високата цена на природния газ, който сме платили! В допълнение са щетите, причинени от субсидираните изкуствено по-ниски тарифи за пренос на „Газекспорт“, които са между 30 и 70 процента по-ниски от среднопазарните за региона. За тези 12 години това прави нови между 700 и 900 милиона долара.“

 

 

SHARE
Член на УС на Центъра за балкански и черномоски изседвания, Управляващ партньор на „Иновейтив Енерджи Солюшънс", блогър, Почетен председател на Българския икономически форум, Координатор, Софийско Бизнес Училище. Бивш посланик на Република България в Русия.