SHARE

Билбо Бегинс, Гандалф, Леголас и Дядо Коледа. Може да изглежда очевидно кой е излишен, но се оказа, че Дж. Р. Р. Толкин е писал повече произведения за Северния полюс, отколкото за Средната земя.

Повече от 20 години авторът на „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ е писал писма на децата си от Дядо Коледа, като в тях се съдържат дълбоки разкази за приключения с бели мечки и сблъсъци с гоблини.

Към тях може да прибавим и грабващите илюстрации, нарисувани от Толкин, и направените от самия него марки, които е залепвал на писмата. Друг път пощальонът се е съгласявал да ги слага в пощенската кутия с другите писма.

Първото писмо е написано през 1920 г. за тригодишния му син Джон с думите: „Чух, че питаш баща си как изглеждам и къде жевея“, и Толкин продължава да ги пише 23 години, докато най-малкото му дете Присила не става на 14 г.

Феновете на „Властелинът“ ще познаят елементи в някои от приказките. В една приятелят и помощник на Дядо Коледа – Бялата мечка – се крие от снега „в дупка на хълма“, но се е заклещила и не може да излезе.

 

Там ѝ „замирисва на гоблин“, а тя знае, че „техните пещери са много опасни“.

Този разказ е написан пет години преди публикуването на „Хобит“, в който Билбо и джуджетата падат в капана на гоблинска пещера, след като се скриват от буря.

Писмата, пазени от децата му десетилетия, ще бъдат представени на изложение на творчеството  му в Оксфорд. Две от децата му – Кристофър – 93 г., и Присила – 88 г., са все още живи.

„Коледните писма са ми любими от цялата колекция“, казва Катрин Макилуейн, организатор на изложението в Оксфорд. „Те ти показват другата страна на Толкин – на любящ семеен човек.“

Автор: 
Снимка: FRANK HERRMANN/THE TOLKIEN ESTATE LTD 1976

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.