SHARE

Кметът на Лондон Садик Кан призова за втори референдум за оставане в ЕС, с което се разграничи от уклончивата позиция на партията си.

Лейбъристката партия официално прие позиция, че иска да напусне ЕС, но да остане в единния пазар, но последните изказвания на лидера ѝ Джеръми Корбин наведоха на съмнения, че дори оставането в единния пазар е политика на партията.

Според кмета на Лондон партията трябва да приеме в следващия си изборен манифест позиция, че всяка сделка за напускане на съюза трябва да бъде подложена на втори референдум. Призивът му идва, след като и водещи лица сред шотландските лейбъристи призоваха за втори вот за Brexit.

Лейбъристката партия е разделена между своето крайнолявото крило, което подкрепя лидера Джеръми Корбин и умерените леви, сред които са и мнозинството депутати в партията и лондонския кмет.

Джеръми Корбин се опита да помири двете крила, като заяви, че партията се застъпва за оставане в единния пазар, но на започналия миналата седмица партиен конгрес радикалната левица блокира опитите позицията да бъде гласувана, а Корбин заяви, че оставането в единния пазар не се вписва в плановете му да национализира железниците.

Проучванията обаче потвърждават позицията на Кан.

Подкрепата за втори референдум за Европейския съюз расте в Британия на фона на спадащ оптимизъм за бъдещето на Обединеното кралство извън ЕС, сочи проучване на Greenberg Quinlan Rosner Research (GQRR), поръчано от POLITICO.

Малко над половината от допитаните заявяват, че биха подкрепили втори референдум, като най-желаният въпрос е дали да бъде приета сделката, която правителството договаря с Брюксел, или да остане страната в ЕС. 34% от допитаните подкрепят този сценарий, което е покачване с 28 пункта в сравнение с март 2017 г., показват данните на проучването.

Подробности за проучването.

Британското правителство, водено от консерваторите, е все още разединено за бъдещето на Британия след Brexit, но партията на Мей е категорична, че страната ще напусне през 2019 г.

В последната си програмна реч във Флоренция премиерът Мей се обяви за допълнителен преходен период за около две години. Речта ѝ бе изтълкувана, че Обединеното кралство ще остане в единния пазар до 2021 г., но думите ѝ бяха посрещнати със сериозни критики от радикалното крило в партията, което е готово да напусне и без никаква сделка.

В резултат речта ѝ бе прието повече като повод за лидерска битка между нейните наследници като източници от партията заявяват, че вече са готови да свалят загубилия мнозинството си премиер.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.