SHARE

От БНР

Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ подготвя жалба към прокуратурата заради унищожената гнездова колония на големи корморани. От дружеството считат, че случилото се е престъпление срещу природата, което се формулира чрез Наказателния кодекс член 278. В началото на месеца техен екип откри, че колонията на птиците в Дуранкулашкото езеро е напълно унищожена. „Снимките, които направихме с дрон показват, че растителността в района е изсечена като подготовка за нещо по-мащабно“, това каза за Радио Варна Ирина Матеева от БДЗП.

Матеева коментира и все още актуалния казус с ветрогенераторите, изградени в Калиакра, в нарушение на Директивите за птиците и местообитанията:

„Върви една дълга процедура, а механизмът за санкциониране на държавата ни, затова че не е спазила европейското законодателство е доста тежък. Дава се възможност държавата да се поправи във всеки един етап от наказателната процедура, т.е. насърчава се тя да се приведе в съответствие със законодателството. За съжаление ние не го разбираме по този начин, а действаме с мисълта, че щом не ни наказват с парични санкции, можем да продължаваме по същия начин. Затова не виждаме онези резултати, които ни се иска да видим.“

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие. Отбелязва се от 1993 г., когато влиза в сила едноименната Конвенцията на ООН. У нас функционира Национален съвет за биологично разнообразие към МОСВ. Участници в него са НПО, които се включват в работата му на ротационен принцип. Един от членовете е и БДЗП.

Чуйте и четете повече от БНР

SHARE