SHARE

От Владислав Панев

Преди 10 години бях налазен от консултанти да ми обясняват колко е яко да построя къща за гости в селските райони. ЕС отпуска безвъзмездно до 200 хиляди евро, ти вадиш 30% от общата инвестиция, но и не ги вадиш съвсем. Защото, като надпишеш разходи за това-онова, накрая къщата ти излиза безплатно и си я ползваш като вила. От време на време издаваш фактури на роднини и приятели, за да симулираш дейност, и ги черпиш за услугата.

Бях перфектният клиент. Със земи в регулация на 30 км от София и достатъчно свободен кеш за първоначалната инвестиция, така че да не чакам на банки.
Тези консултанти масово бяха хора, които до този момент имаха успешна и почтена работа, нямаща нищо общо с държави и фондове.

Такива като тях визирам, когато твърдя, че еврофондовете направиха така, че хиляди свестни, можещи и разумни хора започнаха да се занимават с глупости и така да пропиляват потенциала си, предлагайки услуги без реална полза за икономиката.

Та схемата изглеждаше лесна и много хора се възползваха от нея. После някои от тях съжаляваха, защото не бяха предвидили, че когато инвестицията е неефективна, дори и в началото да не ти струва нищо, пак нямаш полза от нея. Разходите си вървят и загубите се трупат.
Горе-долу от този момент си обещах никога да не се занимавам с усвояване на еврофондове, защото при тях никога не знаеш къде ще му излезе краят. Обикновено не излиза.

Сегашната акция на прокуратурата е опит да се изтръскат джобовете на собствениците на къщи за гости. Което е безсмислено. Все пак тези хора са инвестирали по действащите правила навремето. Повечето не са успели да сътворят нещо значимо. Отделно си има процедури за проверка и те надали включват инициатива от Цацаров.

Та вместо да атакувате възползвалите се от зомби правилата за усвояване, променете самите правила. Така че да стимулират ефективността, а не усвояването на килограм. Или пък да започнем да намаляваме зависимостта си от дрогата на фондовете. Защото тя ражда корупция, прахосничество и в крайна сметка загуба на потенциал. Какъвто българите имаме в излишък.

Препубликувано от Фейсбук. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.