SHARE

Три популярни имена на европейското театрално изкуство ще бъдат жури на първото издание на Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” от 1 до 7 октомври в Стара Загора. Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майя Праматарова ще оценяват спектакли на студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България, които в дните на фестивала ще се играят със свободен вход в Драматичен театър “Гео Милев”.

Фестивалът е създаден в памет на младия артист Данаил Чирпански, който беше възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновяват създаването на този фестивал, който има за цел да насърчава млади артисти.

Откриването ще бъде на 1 октомври от 18:00 часа в ДТ „Гео Милев“ – Стара Загора, със спектакъла „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков, част от който бе и Данаил Чирпански.

Кои са тримата членове на журито?

Кама Гинкас e една от най-големите личности в съвременния театър. Роден през 1941, в Каунас, Литва, тогава част от СССР. Той е режисьор, преподавател и носител на множество международни награди, а спектаклите му са играни в Америка, Европа и Азия.

Гинкас постига зашеметяващ успех със своите адаптации на историите на Чехов, които му спечелват слава в Русия и на фестивали по целия свят. През последните години Гинкас е режисирал редица продукции в Европа, включително “Идиот” в Германия и “Макбет” във Финландия.

Деян Дуковски e един от най-значимите съвременни драматурзи на Република Македония, който постига огромен международен успех. Още докато е студент във втори курс специалност „Драматургия“, е реализирана първата премиера по негов текст – „Балканска“ (1988). Към днешна дата пиесите му са изпълнявани на повече от 35 сцени в 21 страни по света. Един от най-поставяните му драматични текстове е „Буре барут“ (1994), който получава множество награди от големи световни фестивали. По негов сценарий е сниман игралният филм Cabaret Balkan, който влиза в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите „Оскар“ през 1999 г.

Майя Праматарова е български драматург, театровед, преводач и режисьор. Работила е като драматург в ТР „Сфумато” и в Народния театър „Иван Вазов”, а по-късно и в Българския културен институт в Москва. От десет години живее в САЩ. Неотдавна авторитетният театър New York Theatre Workshop постави „Не минавай по моста“. Това е третата пиеса на Майя Праматарова, която се осъществява в Съединените щати. „Убийте тази жена!” и „Револверът” са играни още в Русия, Белгия, Канада и България. Въпреки успеха, който имат театралните й постановки, тя признава, че не спира да пише за театър и приема себе си повече като театрален критик, който изпитва наслада от работата на сцената.

МСТФ “Данаил Чирпански” се осъществява с финансовата подкрепа на Обединена българска банка и с частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. Проектът е подкрепен от Министерството на културата.

Партньор на събитието е Драматичен театър „Гео Милев“, където ще се проведе фестивалната програма. Фестивалът е подкрепен и от Община Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, и читалище „Родина“.

Партньори на фестивала са ОББ, “Софарма” АД, минерална вода „Пирин Спринг“, “Загорка” АД, Американска фондация за България, Ориндж Център, Център за българска култура и традиции – Сиатъл, и много частни лица.

Медийни партньори на събитието са телевизия Bulgaria On Air, телевизия Стара Загора, „Преди обед“ – bTV, LoveTheater.bg, Terminal3.bg, Uspelite.bg, Dolap.bg и AzCheta.com.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.