SHARE

В двувековната история на САЩ никога президент не е бил свялян от власт с процедурата по импийчмънт.

Единственото своего рода изключение е президентът Никсън, който подава оставка през 1974 г., след като републиканците от собствената му партия го уведомяват, че той няма да оцелее при дело по свалянето му от власт заради скандала „Уотъргейт“.

Днес скандалът, който тегне над Доналд Тръмп, изглежда далеч по-сериозен, мащабен и опасен от незаконното подслушване на политически опоненти и тяхното прикриване от президента, заради което свалят Никсън.

И докато всички чакаме заключенията на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването за връзките на Русия с кампанията на Тръмп, то е добре да се прегледа как би се развил възможният исторически момент – свалянето на президент на САЩ.

1. Какво е импийчмънт?   

Импийчмънтът е само обвинението към високопоставен държавен служител, а не самото сваляне от власт. 

„Президентът, вицепрезидентът и всички висши държавни служители [вкл. магистрати] на САЩ ще бъдат отстранявани от служба след импийчмънт и осъждане за измяна, подкуп или за други тежки престъпления и простъпки“, пише в чл. 2, секция 2 на конституцията на САЩ.

За разлика от парламентарните републики като България, в които министър-предедателят може да бъде свален с обикновен вот на недоверие, то в държави като САЩ има твърдо разделение на властите и това кой ще е президент не зависи от това какво е мнозинството в законодателния орган.

Това, че президентът е независим обаче, не означава, че на него не може да му се търси отговорност. За това бащите основатели на САЩ търсят модел, по който, ако висш държавник е извършил престъпление, той може да бъде свален от власт.

Така те се спират на развилата се през вековете британска практика, в която долната камара на парламента обвинява (импийчмънт), а горната камара осъжда (сваля от власт). В Британия кралят не може да носи отговорност (rex non potest peccare – кралят не може да сгреши), но в САЩ решават по същата процедура да търсят отговорност и на държавния глава.

Така долната камара на американския Конгрес – Камарата на представителите, с обикновено мнозинство (218 от 435 гласа) повдига обвинение, а Сенатът с мнозинство от две трети (67 от 100 гласа) осъжда президента. 

Само двама президенти са били импийчнъти (обвинени) – Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г., като и двамата впоследствие са оправдани от Сената.

2. Каква е процедурата за импийчмънт?

Първо Камарата на представителите изготвя основанията за импийчмънт (Articles of Impeachment) – в случаите с Клинтън и Никсън конгресмените възлагат на Комисията по правосъдие към долната камара да изготви основанията.

Ако и днес събитията се развият по този ред, навярно след като Робърт Мълър завърши разследването, той ще представи доклад на Комисията по правосъдие, която въз основа на него ще изготви основанията.

Едно от основанията за импийчмънт срещу Ричард Никсън е възпрепятстване на правосъдието, след като наведнъж уволнява главния прокурор, зам. главния прокурор и специалния прокурор, разследващ го по скандала “Уотъргейт”, които събития стават известни като „Съботното нощно клане“.

Освен обвинение в конспирация с Русия срещу Съединените щати е възможно и Тръмп да бъде обвиненен и за възпрепятстване на правосъдието, след като  уволни разследващия го директор на ФБР и призна в интервю, че го е направил заради „онова нещо с Русия“, както и за оказван натиск върху него и други директори от разузнавателната общност в САЩ по случая.

След като бъдат изготвени основанията за импийчмънт, Камарата на представителите ще гласува за всяко едно от тях поотделно. Ако дори и едно мине с обикновено мнозинство (218 от 435), то Доналд Тръмп ще бъде импийчнат и ще започне делото в Сената.

3. Как ще се води делото?

Делото по отстраняване от власт наподобява стандартните дела в американската правна система, които сме гледали по филмите. Обвинение, което представя аргументите за свалянето от власт, защита, която представлява президента, съдия, който води заседанията и следи процесът да е справедлив, и жури, което се произнася дали президентът е виновен или не.

Разликата от обикновеното дело е в това какви хора представляват страните.

Обвинението се води от членове на долната Камара на представителите, които по време на процеса се наричат „мениджъри“.

Лично избрани адвокати на президента на САЩ представляват защитата (което е интересен момент, тъй като обвинението не е представлявано от професионални юристи, а от политици).

Делото ще се ръководи от председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

А журито са стоте сенатори, които след приключване на делото се произнасят с „виновен“ и „не виновен“. И ако 67 от тях гласуват с „виновен“, Доналд Тръмп ще бъде свален от власт и неговото място ще бъде заето от настоящия вицепрезидент Майк Пенс.

4. Има ли ги нужните гласове за сваляне на президента? 

В момента и двете камари са контролирани от републиканците, към които се причислява и президентът. Ако приемем, че всички 193 демократи в Камарата на представители ще гласуват за повдигане на обвинение, то на тях ще им трябват още 25 републиканци. А в Сената за осъждането на Тръмп ще са нужни поне 19 от 52-мата републиканци.

Важно е обаче да се уточни, че сред републиканците има силни критици на Тръмп и двете камари приеха почти с единодушие закона, който ограничи президента да свали санкциите срещу Русия. Също така основни фигури в партията заявиха, че ако президентът уволни разследващия го прокурор Мълър, това ще е „началото на края на президентството на Тръмп“.

5. Има ли друг начин да бъде свален президентът? 

Възможно е Тръмп да подаде оставка, ако знае, че свалянето му от власт е неизбежно – така ще може да бъде помилван от следващия президент и да избегне лишаване от свобода, какъвто е случаят с Никсън, когато го помилва неговият наследник Джералд Форд. Според американската конституция човек не може да бъде помилван за престъпления, които вече са основания за импийчмънт – т.е. за да избегне Тръмп правосъдието, той трябва да бъде помилван, преди Камарата на представителите да го импийчне.

Съществува и друг начин той да бъде свален от власт. 25-ата поправка на конституцията предвижда възможност кабинетът му да прецени, че той не е в състояние да изпълнява правомощията си. Не се споменава какви може да са причините за това (напр. здравословни или покушение срещу президента).

Според тази процедура вицепрезидентът уведомява кабинета, че президентът не е в състояние да изпълнява правомощията си. Ако мнозинството от кабинета (8 от 15 души) се съгласи, то вицепрезидентът незабавно става изпълняващ длъжността президент.

Но в този случай Тръмп може да оспори решението им пред Конгреса. Ако двете камари застанат на страната на вицепрезидента с две трети мнозинство, то Майк Пенс ще бъде и.д. президент до края на мандата.

Снимка: SAUL LOEB/AFP/Getty Images

 

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat