SHARE

Мика Майер държи международно училище по етикет в Ню Йорк. Тя се възхищава на бъдещата британска кралица и настояща херцогиня на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Снимкa: Guardian
Снимка: Joshua Bright/Guardian

В неините часове Майер обяснява, че в етикета става въпрос за уважение, благородство и съобразителност. Важно е брадичката да е изправена, паралелно на пода, а дрехите да са умерено консервативни, но не трябва да излъчват недостъпност и хладнина.

В часовете си Майер казва, че дамата може да стои само по два начина – колената и глезените прикрепени едни до други и стоящи на една страна или колената заедно, а глезенените кръстосани. Гърбът трябва винаги да е изправен и да не докосва облегалката на стола – това изисква развити мускули и тренировки.

Тези стойки, освен че изглеждат грациозно, също така намаляват риска камерите да заснемат Кейт Мидълтън в неблагоприятна поза. Също така при следването на тези правила на етикет е по-трудно да се издадеш чрез езика на тялото.

Снимка: Guardian
Снимка: Joshua Bright/Guardian

Друг важен урок от часовете по етикет е да се научиш да свеждаш жестикулациите до минимум. Бавното говорене, от една страна, води до по-прецизен и премерен изказ, но също така помага за намаляване на жестовете с ръце. Това обаче не означава жестовете да изчезнат, напротив, те издават отвореност и човечност – но те трябва да бъдат редки. Така моментите, в които ги използвате, стават специални, а не признак на притесненост.

Тези класове по етикет са предназначени за жени, но съществуват и много правила за мъжете. Много клиенти – особено от корпоративния свят, казва Майер, отиват на тези часове само за еднократни консултации – да се научат как да се държат на някоя вечеря или на празнично събитие. Но Майер е категорична, че не можеш да овладееш етикета за един ден. Това не е списък с правила, а поведение, което се изгражда с години. Простите съвети помагат само ако ги усвоите така, че да изглеждате непринудено, когато ги ползвате. Иначе рискувате да издадете неувереност или да изглеждате комично.

Едно от нещата, с които може да започнете, е това как да се ръкувате – стискате уверено, гледате човека в очите, поклащате ръцете два пъти при бизнес контакт, три пъти за приятел.

5000-2

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.