SHARE

Между Будапеща и Брюксел прехвърчат искри. Унгарският премиер Виктор Орбан решава да поиска пари за граничното му съоръжение, което още от самото начало бе критикувано от Европейския съюз.

И ако Орбан си е мислил, че номерът му ще мине – не е познал. В отговор, с който се сдобива POLITICO, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прави един от най-дръзките ходове, напълно нетипичен за диломатичния език на Брюксел. В него той обвинява Орбан, че до момента не е проявявал никаква солидарност, изрежда финансите, които Европа е дала на страната му, и даже му напомня, че огромна част от тях не са усвоени по вина на унгарското правителство.

„Солидарността е двупосочна улица. Има времена, в които  държавите членки могат да очакват подкрепа и времена, в които те на свой ред трябва да допринесат. Солидарността не е à-la-carte [произволна] – така че да я искаш, когато става въпрос за охрана на границата, и да я отхвърляш, когато става дума за мигрантски квоти, на които всички сме се съгласили.“

„Всъщност през 2015 г., когато Унгария бе засегната от бежанската криза, комисията предложи извънредна схема за разпределение на мигранти, която трябваше да помогне на Унгария заедно с Италия и Гърция. Унгария обаче реши да се откаже от тази солидарност, като отхвърли възможността да се възползва от релокацията на 54 хил. души и да приеме близо 4 милиона евро средства, предплатени от комисията към Унгария.“

Юнкер също така напомня на унгарския премиер, че заради миграцията страната му е получила три извънредни гранта на стойност 6,26 млн. евро, но отбелязва: „предвид скромното усвояване от страна на Унгария на тези три гранта само около 33% са били реализирани и останалите изгубени“. 

Това е почти безпрецедентна критикика към неспособността на държава членка да усвоява европейски средства. Нещо повече, така Юнкер заявява, че Орбан е виновен за това, че не му достигат финансови средства.

Юнкер продължава да изрежда парите, които Унгария получава, като споменава, че Унгария е 8-ият най-голям бенефициент от европейските структурни и инвестиционни фондове, откъдето страната е получила 25 млрд. евро – повече от 3% от БВП на Унгария.

Той не пропуска да спомене, че вече и съществува програма с 40 милиона евро, които ще бъдат инвестирани за гранична охрана в периода 2014-2020 г. Също така, че заради мигрантската криза комисията е предоставила средства на България, Гърция, Италия и Испания.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.