SHARE

Токио планира да изпрати зелени експерти до всяко кътче на света, където има японски градини, в опит да съживи западналите такива, предава Guardian. Става въпрос за над 500 традиционни градини по цял свят, простиращи се от Франция до САЩ и от Тайланд до Аржентина. Десетки са нуждаещите се от „зелен пръст“ след години пренебрегване.

Около 40 имат нужда от незабавно възстановяване. Причината Токио да изпраща делегации? Страх от национално унижение пред света. Първите японски екипи ще пристигнат в Румъния и Калифорния тази година.

Японската Gradina Botanica в Клуж-Напока, Румъния, снимка: WpNature.com
„Лунният мост“, японските градини Huntington Botanical Gardens, Калифорния, САЩ. Снимка: James Folsom

Япония ще организира и лекции на местно ниво за градинарите, които ще се учат как точно да поддържат градините в добро състояние. Екипът ще прекара няколко седмици във всяка градина, повечето от които са около 5000 квадратни метра.

Японските градини се разграничават с естетически изпипани детайли като каменни мостове, езера, пътеки от мъх, фенери и идеално подрязани дървета, които напомнят бонзаи. Повечето се поддържат изключително педантично, но много от градините, построени извън страната след XIX век, нямат персонал, който да е достатъчно прецизен и обучен в поддръжката им. Така се стига до молби на местно ниво до японските посолства, които предават съобщението на японското правителство.

Японската ботаническа градина в Бруклин, Ню Йорк, САЩ Снимка: Flickr
Градините Kyoto в Лондон, Снимка: Pearlshare

“Японските градинари са оставили наръчници с инструкции след построяването на градините, но поддържането остава трудно”, заявяват от японските власти.  “Надяваме се, че тези японски градини могат да бъдат място, на което местните жители ще се запознаят с японската култура.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.