SHARE

Поведението на „мецената“ след верижното разобличение на част от картините в колекцията му е същото като на Цв.Цв., когато го хванаха в крачка с „Артексгейт“. Моралът и на двамата е обтекаем като строежа на магистрала „Хемус“.

В началото на седмицата гледах гостуването му в сутрешния блок на БНТ заедно с изкуствоведката – собственик на галерия „Структура“. Как не им хрумна на водещите да зададат на пишман арт разбирачите поне един смислен въпрос. Като например как един осмокласник от Художествената гимназия тутакси успя да разпознае ментето, а цяла група коскоджамити и арт експерти с титли и професионално самочувствие до небесата не се усетиха, че тия картини са толкова изкуство, колкото е архитектура кривият плочник на „Графа“.

Фалшификат до фалшификата, мила моя майно льо.

Меценатът рекламист и ексдепутатът герберист все едно една майка ги е раждала. Единият го питат как така не се е усъмнил, че това са ментета, при положение че се е обградил с цяла кохорта мастити експерти за тая цел. А той отговаря: Ама вие що не питате другите меценати защо си мълчат и не изкарате техните фалшификати на светло?

Е на това му се вика изчерпателен отговор!

„Браво, браво, браво, господине! Хубаво ли ти е? А дано ти мине!“

По същия начин Цв.Цв. парираше въпросите на каква цена е придобил кичозният апартамент в сграда „Летера“:
Въпросът ви е толкова безсмислен, дайте следващия.
Не, пичове, въпросите не са безсмислени. Безсмислени са вашите отговори. И като стана въпрос за цена, на всичкото отгоре се оказа, че „меценатът“, по негови собствени думи, бил купил 14-те менте картини за 3500 лв. Общо! Това прави точно по 250 кинта на парче. За справка, новият iРhone XS струва между 3000 и 3300 лв.

Че картините са фалшификати, става ясно още от цената им. Няма нужда от експерти, анализи и експертизи.

А опитите на бивши и настоящи служители на „мецената“ да го защитават са направо трогателни. И поразително напомнят на конюнктурно номенклатурните напъни на средностатистическите членове на ГЕРБ да изчистят репутацията на дискредитиралия се партиен вожд Цв.Цв.
То не бяха пламенни слова, (не)официални декларации и лични възвания.

Същото се случва из социалните медии и днес.
Хора, колеги, приятели, смирете се. Не морализаторствайте и не назидавайте. Вашият човек се изложи – грозно и селско. Признайте го. На всеки може да се случи. И не наричайте останалите мрънкачи, защото мрънкачите сте вие. В крайна сметка меценатът вече цяла седмица се жалва по медиите как бил станал жертва, как го били измамили и прецакали. И това ако не е мрънкане, здраве му кажи.

С подобен неокомунистически морал на безочлив гьонсуратлък и бягство от разговор по същество по нищо не се различавате от чалга морала на гербаджиите. Бягството от смислен разговор се превърна в норма, в новото „нормално“. Като започнем от скандала с апартаментите на властта, минем през къщите за тъщи, гафа с (ремонта на) „Графа“, пародията с отчитането на вота от машинното гласуване, оттеглената оставка на Корнелия Нинова и стигнем до злополучната изложба в галерия „Структура“. Фалшът е залегнал в самата структура на обществения дискурс, прораснал е дълбоко и навътре в темелите му.

Каквато ни държавата, такова ни и меценатството – ерзац, фалш и чалга. Само че вместо с фалшиви джуки и цици търгува с фалшиви картини.

И пак ще цитирам Ицо Хазарта, защото е прав:
„Я кажи заради мене ли света е черен
и ти заради мене ли си толкова мизерен?
Я кажи заради мене ли остана дребен?
Заради тебе, дебил ньеден.“

SHARE
Казвам се Розалина Темелкова, a.k.a. Rozix. Rozix, Catherine Deneuve, Rozix, Roxette, Rozix, Kurt Vonnegut, Rozix, Cinema, Rozix, Words. Това съм аз накратко. Останалото, ако искате, може да прочетете. Ако ли не: Better to write for yourself and have no public than to write for the public and have no self. Cyril Connolly