SHARE

Смайващ финал беляза първото „полувреме“ на последното заседание на действащия ВСС. То ще се поднови в 13 ч.

Преди почивката представляващият съвета Димитър Узунов връчи на Светла Петкова почетния златен знак, с който колегите й единодушно я наградиха на изпроводяк. Петкова се пенсионира, преди да влезе във ВСС, тя дълги години бе във Върховния административен съд, включително и като зам.-председател. Сега ще е съдебен заседател в Софийския градски съд.

Изненадата дойде от прощалната й реч. След благодарностите към колегите и изказаната увереност, че „бяхме добре работещ ВСС“, тя се прехвърли на личността на Лозан Панов. Председателят на Върховния касационен съд отсъстваше.

„Искам да се извиня на цялата съдебна система за това, че станах предложител Панов да оглави ВКС. Той не изпълни заложената концепция и моите надежди за работата на ВСС и на цялата система. Надявам се, че той (Панов – б.р.) има време да поправи поведението си спрямо колегите от ВСС и цялата съдебна система. И с новия ВСС да работи в консенсус и по-малко да политиканства!“, рече на сбогуване Светла Петкова.

Защо именно Лозан Панов стана лайтмотив на прощалната й реч, госпожа Петкова си знае. Но ако тези думи са и вид самооценка за работата в кадровия орган, излиза, че мнозинството във ВСС е работило „по погрешка“.

Текстът е препубликуван от специализирания на правна тематика сайт De Fakto с тяхно разрешение. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.