SHARE
 1. Руски шпиони и дипломати участват от близо десетилетие в разпространяване на пропаганда и провокиране на нестабилност в Македония като част от кампания на Балканите срещу разширяването на НАТО, това стана ясно от изтеклия доклад на македонските служби, който организацията OCCRP, която публикува световноизвестните разкрития „Досиетата от Панама“ и „Руската пералня“, разкри.

1. Политическата нестабилност в Македония и на Балканите се дължи на степента на влияние на Русия в това да възпрепятства присъединяването на страните от Западните Балкани към НАТО.

„Имайки предвид руската стратегия за възпрепятстване на тези процеси [присъединяване към НАТО], прогласени от директните изяви на руската държавна върхушка, с цел създаване на „замразнали конфликти“ в региона, можем да констатираме, че за последните девет години Република Македония е под силна подривна, пропагандна и разузнавателна активност, водена пряко от посолството на Руската федерация. Употребявайки средства и мотоди на т.нар. „мека сила“ като дял на стратегията на Руската федерация на Балканите, целта е регионът да бъде изолиран от влиянието на Запада.

2. Руската външна политика е тясно обвързана с енергетиката и овладяването на ключови икономически сектори в страната.

„Руската външна политика е в тясна корелация със стратегията за енергетика, чиято цел е овладяване на стратегическите енергийни ресурси и се извършва в пряко сътрудничество с балканските страни.“

3. Руската външна политика е тясно обвързана с културната пропагана, подчертаваща етническите и религиозните връзки между „братските народи“.

„С цел подсигуряване на „симпатии“ от македонското общество руските дипломати водят политика за „всеславянство“ [панславянство], при която постоянно се акцентират традиционните исторически и верски връзки и общата култура на македонския и руския народ.“

Поради това руското консулство и почетните консулства в Битоля и Охрид представляват разузнавателни бази, от които се провежда политиката на Руската федерация в Македония.

4. Балкански съюз за приятелстство с руския народ.

Пропагандата се опитва да наложи идеята за създаване на „Балкански съюз за приятелство с руския народ“, в който да се обединят Черна гора, Сърбия, Република Сръбска, България и Македония, която да създаде възможност за регионално координиране и налагане на руските интереси и политика в православните земи. 

5. Руското разузнаване се инфлилтрира в: 

 • дипломатическите и консулски мисии
 • информационните агенции
 • научните институции
 • икономическите институции и формите на сътрудничество
 • неправителствени организации и др.

6. Разузнавателно-пропагандната дейност се извършва от: 

 • федерална агенция „Россотрудничество“, която официално е крило на руското въшно министерство
 • новинарска агенция ТАСС, за която през изминалите години има постоянни индикации, че се занимава с разузнавателна дейност
 • множеството проекти като Russia beyond the headlines  и руски портали като „Руска реч“, „Руския газета“
 • политическия отдел на руската Служба за външно разузнаване, който от години финансира отварянето на многобройни македонско-руски сдружения, вкл. отворения миналата година „Руски център-Скопие“
 • Руската православна църква се използва за „мощен инструмент“ за верско влияение в страната и се провъзгласява за „защитник на православието“, при това позовавайки се на общата славянска идентичност, история и религия. /Тази стратегия води до осветяването на руски верски символи и градене на църкви в руски стил./

Тези пропагадни дейности представляват организиран и системен опит за изкривяване на мнението, убежденията и емоциите на македонските граждани с цел подсигуряване на на уклон към политиката на Русия.

 

7. Цели и действия на руските агенти и координацията им от България и Сърбия.

Разузнавателната и подривна пропагандна дейност в най-голяма степен се извършва от отдела за политика, отбрана и сигурност в руското посолство, в който са идентифицирани трима агенти на Службата за външно разузнаване – СВР,  и четирима агенти на руското военно разузнаване ГРУ, чиято активност е координирана от центъра на СВР в Белград, Сърбия и центъра на ГРУ в София, България.

Агентите на ГРУ имат особен интерес към присъединяването към НАТО, военното сътрудничество и комуникационните системи между Република Макединия и НАТО.

Руският Фонд за съдействие за стратегическа сигурност (ФССБ) вербува държавни служители с цел да ги инструктира да извършват конкретни задачи, които трябват да бъдат реализирани на територията на Македония, като:

 • рекрутиране на бивши и настоящи служители на сигурността, особено от специалните служби
 • изграждане на мрежа от лица, които са патриотично настроени.

Целия доклад може да прочетете тук.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.