SHARE

Намесата на Русия в американските избори е история, толкова голяма и значима по своя мащаб, че е лесно човек да се изгуби в нея.

Само за последните 24 часа разбрахме, че специалният прокурор Робърт Мълър е издействал сътрудничество от зам.-мениджъра на кампанията на Доналд Тръмп – Ричард Гейтс, обвинил и издействал сътрудничество от друг американец Ричард Пинедо, който е извършвал финансови измами и допълнил престъпленията към Пол Манафорт – шефа на кампанията на Тръмп.

Но нищо не можеше да се сравни с неочаквания гръм – обвинението на 13 руснаци за това, че са водили „конспирация срещу Съединените щати“ чрез „намеса в изборния и политическия процес на САЩ, включително през изборите през 2016 г.“.

Това обвинение – насочено към 13 руснаци и 3 руски фирми – е историческо по своя мащаб. До момента не сме видели обвинения пряко срещу Кремъл, но посланието на специалния прокурор, а с него и на американското правосъдие са ясни – Русия е обвинена за това, че се е намесила в американския изборен процес, създавайки сложна конспирация, която да посее раздор.

В тази конспирация основно място заемат социалните мрежи, в които руски тролове с фалшиви акаунти, представящи се за американци, са водили кампании в подкрепа на Тръмп, срещу Хилъри Клинтън  (включително в подкрепа на нейния опонент на първичните избори Бърни Сандърс), но и далеч отвъд това.

Основната цел на руснаците е била да посеят раздор, да изкривят реалността, да се внедрят в леви движения и да ги представят за фанатици, да се внедрят в десни движения и да подсилят расистката реторика. С една цел – да объркат, обезсилят, истеризират американското обществото.

Ето например как са се опитали да изкарат, че Хилъри Клинтън иска да наложи шериата в Америка:

„В края на юни 2016 г. подсъдимите и техните съзаклятници са използвали facebook групата „Обединени мюсюлмани на Америка“, за да насърчат шествието „Подкрепи Хилъри. Спаси американските мюсюлмани“, проведено на 9 юли 2016 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Подсъдимите и техните съзаклятници са наели истински американец да държи лозунг, на който е Клинтън, и тя казва: „Мисля, че шериатското право е новата посока за свободата“.

След това снимки на тези шествия се разпространяват и в социалните мрежи настъпва истерия – ето какво искат мюсюлманите – шериатско право – и ето кой ще им го даде – Хилъри Клинтън.

По подобен начин руснаците са действали и с групи като Black Lives Matter – които се борят за права на чернокожите срещу полицейското насилие и т.н.

„Това обвинение служи за напомняне, че хората невинаги са тези, за които се представят в интернет“, заяви зам. главният прокурор Род Розенстийн.

Според обвинението 12 от обвиняемите са работили в даден момент за т.нар.  Internet Research Agency LLC – известна повече като тролската фабрика на ул. „Савушкина“, а последният обвиняем Евгений Пригожин е спонсорирал дейността им. Последният е пряко свързан с Кремъл и известен като „готвачът на Путин“, който е замесен в няколко корупционни афери.

Конспирацията срещу САЩ е част от по-голяма операция „Проект Лакта“ – многостранен проект, занимаващ се с чуждестранна и местна руска аудитория в множество страни.

Тролската фабрика в Санкт Петербург е извършвала много престъпления, за да постигне целта си – от кражба на самоличности, през банкови измами до срещи с представители на кампанията на Тръмп, се посочва в обвинението.

Понякога те са се представяли като политически и социално ангажирани американци, а друг път са плащали на истински американци, за да извършват политическа дейност, която ще посее раздор. Според обвинението американците не са знаели, че са били наети от руснаци.

Множество от документите и доказателствата към обвинението подсказват, че американските служби са привлекли на своя страна някого от фабриката за тролове или са разбили и проникнали в техните компютри, тъй като има множество вътрешна информация за случилото се в тролската фабрика.

Тепърва ще идват нови обвинения. Такива навярно ще има и за хакерските атаки, с които руснаците получават имейл кореспонденцията на демократите.

Това е първото обвинение по т.нар. пропагандно направление на разследването. Остават също така хакерските атаки, прането на пари, сътрудничеството между кампанията на Тръмп и Кремъл и възпрепятстването на правосъдието.

В идните седмици и месеци ще завалят все повече и повече обвинения. Това обаче е значимо поради друга причина.

Вече намесата на Русия в изборите не е просто разузнавателна сводка, не е анализ на експерти по сигурността.

Това е престъпление, с факти и доказателства, което ще бъде преследвано. Обвинение, безпрецедентно за американската история срещу друга държава, която е създала и финансирала организация, с която да се намеси в американските избори и да помогне един от кандитатите.

SHARE