SHARE

Станахме свидетели на историческо събитие – безпрецедентно по своя мащаб. След края на вчерашния ден 23 западни страни се присъединиха към призива на Великобритания за отзоваване на руски дипломати в отговор на химическата атака в Солзбъри срещу Сергей Скрипал, при която пострадаха дъщеря му и още 19 души.

Западът показа своето единство и ясната си позиция по отношение на Русия, а Европейският съюз доказа, че въпреки тежките преговори по Brexit държавите в Европа стоят зад Обединеното кралство.

Отзоваването на руски дипломати не бе единствено акт на солидарност с Великобритания и осъждане на Русия. Това бе и контраразузнавателна мярка, тъй като сред дипломатите има множество руски шпиони и агенти на влияние в приемащите ги страни.

На последната среща на Европейския съвет на 24 март българският премиер Бойко Борисов направи следната вметка пред журналисти:

„За съжаление, в момента сме във време, много по-тежко от времето на Студената война. Тогава имаше много ясни разделителни линии, много ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча и нещата горе-долу имаха някакви ясни правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света“.

Оказа се, че и сега има „ясна разделителна линия, много ясно ядро, което се подкрепя“, просто България отказва да се присъедини към това на развитите, цивилизовани западни общества, които осъждат един зверски акт на държавен тероризъм от страна на Русия.

Коя страна колко руски дипломата отзова: 

Съединени американски щати = 60 отзовани дипломати и затваряне на консулството в Сиатъл.

„Стоим в несломима солидарност с Обединеното кралство. Днес отзоваваме 60 руснаци от техните двойни мисии към САЩ и ООН и настояваме Русия да затвори консултството си в Сиатъл“, заяви Държавният департамент. 

Обединеното кралство – 23

„Днес действията на съюзниците ни ясно показаха, че стоим рамо до рамо в изпращането на най-мощния сигнал към Кремъл, че Русия не може да продължи да нарушава международното право и застрашава сигурността ни“, бе реакцията на Тереза Мей 

Украйна – 13

Германия – 4

„Германия ще отзове четирима руски дипломати. Към днешна дата Русия не прави никакви усилия да подкрепи разследването за атаката срещу Солзбъри. Това решение от наша страна не бе взето леко“, заяви немското външно министерство.

Полша – 4

Франция – 4

В солидарност с британския ни партньор днес уведомихме руските власти за решението си да отзовем четирима руски служители с дипломатически статус на френска територия, които имат една седмица да напуснат“, бе реакцията на френското външно министерство.

Канада – 4

Литва – 3

Чехия – 3

Дания – 2

 Нидерландия – 2
Италия – 2
Испания – 2
Албания – 2
Австралия – 2
Латвия – 1
Естония – 1
Румъния – 1
Финландия – 1
Хърватия – 1
Швеция – 1
Унгария – 1
СТРАНИ КОИТО НЕ СА ПРЕДПРИЕЛИ МЕРКИ: 
Австрия – 0
Белгия – 0
България – 0 
Кипър – 0
Гърция – 0
Ирландия – 0
Люксембург – 0
Малта – 0
Португалия – 0
Словакия – 0
Словения – 0
„България, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, се ската, позовавайки се на нуждата от неутралност, въпреки че връзките с Москва са очевидни.“

Из материала „Как вбесена Европа се съгласи на твърда позиция срещу Путин“, New York Times

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.