SHARE

Kамарата на представителите в американския Конгрес се подготвя да гласува днес исторически втори импийчмънт на Доналд Тръмп, докато депутатите изразяват бурно негодуванието си относно неговата роля, подбудила атаката на тълпата от миналата седмица срещу Капитолия. Твърдият контрол на президента над Републиканската партия започна бързо да се разпада.

Импийчмънтът на Тръмп изглежда неизбежен днес, по време на гласуване, което демократите предизвикаха. Вносителите на проекторезолюцията разчитат на широка подкрепа от демократите и на публичната подкрепа на няколко републиканци, включително тази на Лиз Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни [в администрацията на президента Джордж Буш – младши – бел. ред.] и № 3 в Камарата на представителите в йерархията на Републиканската партия.

Камарата трябва да открие дебатите малко след 9 ч. тази сутрин. А гласуването на резолюцията за импийчмънт се очаква до късния следобед още днес, според председателя на Комисията по вътрешните правила в Камарата – Джим Макгавърн. Съгласно действащите правила поради пандемията на коронавируса, членовете на Камарата ще гласуват в отделени помещения в Конгреса, а някои и чрез пълномощник, приключвайки преди 17:00 ч. днес.

При проведена пресконференция на републиканските лидери в Камарата

Лиз Чейни заяви, че ще гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп. Въпреки че е малко вероятно Тръмп да бъде осъден в Сената  [необходимо е мнозинство от 2/3 от сенаторите, с каквото само демократите не разполагат и е малко вероятно 17 републикански сенатори да гласуват за импийчмънта на Тръмп – бел. ред.] или да бъде принуден да подаде оставка, преди избраният президент Джо Байдън да бъде положи клетва и да встъпи в длъжност на 20 януари, вторият импийчмънт допълнително ще сложи петно върху президентството на Тръмп, което завърши с ужасяващото нападение над историческия център на американската демокрация. Мандатът му, също така, разцепи Републиканската партия, където мнозина предвещават вътрешнопартийна битка за властта в нея, в най-близко бъдеще.

„Никога не е имало по-голямо предателство

Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати към неговата длъжност и клетвата му към Конституцията“, каза Чейни в свое изявление. Това предизвика упреци от депутата в Камарата и съюзник на Тръмп – Анди Бигс от Аризона – който я призова да подаде оставка от лидерския си пост.

Отделно, в. „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че Мич Маконъл, лидер на републиканците в Сената, е казал на свои сътрудници, че е много доволен от импийчмънта, като смята, че това ще улесни прочистването на партията от влиянието на Тръмп.

Много републиканци, обаче, твърдят, че импийчмънт на Тръмп само ще доведе до още по-голямо разделение в страната.

Депутатът от Камарата на представителите Нанси Мейс от Южна Каролина, която беше избрана през ноември, заяви, че импийчмънтът „хвърля бензин в огъня, вместо да го потушава“.

„И двете страни трябва да спрат и да поемат дълбоко въздух“, каза Мейс пред репортери в Капитолия. „Трябва да осигурим мирен преход във властта и да започнем отначало.“

Мейс не беше сред 138-те републиканци, които гласуваха на 6 януари 2021 г. за отхвърляне на победата в Изборателната колегия на Байдън в поне един щат. Тези републиканци гласуваха против изборната победа на Байдън, дори след като тълпата, която искаше отмяна на изборите, нахлу в сградата на Капитолия. Много от тези републиканци сега също отправят призиви за единство.

Оттегляне на подкрепата

Голяма част от корпоративните институции, което дълго време финансираха Републиканската партия, са отвратени от бунта през миналата седмица. През уикенда компании от т.нар. „сини чипове“ [на английски език – blue chip companies – компании в САЩ, за които има обществен консенсус, че продават добре познати и висококачествени стоки и услуги – бел. ред.] пуснаха порой от деклартации, че поне временно ще прекратят подкрепата си за депутатите, които се присъединиха към Тръмп в неверни твърдения за изборна измама и опит за блокиране на резултатите от изборите на 3 ноември 2020 г.

В същото време импийчмънтът създава усложнения за демократите и Байдън, в моемент, в който той се опитва да формира администрацията си. Освен ако Маконъл не се съгласи с лидера на демократите от Сената Чък Шумър да свика извънредна сесия на Сената, най-скоро съдебно дело в горната Камара на американския Конгрес може да започне едва на 20 януари 2021 г., Ден на встъпването в длъжност на новоизбрания президент. Това носи риск от забавяне на потвърждаването на номинациите за кабинета на Байдън и неговите ранни законодателни инициативи.

Юристите са разделени по въпроса, дали Тръмп може да бъде съден, след като напусне поста. Въпреки всичко, перспективите за присъда остават несигурни. С необходимите две трети от гласовете в Сената, поне 17 републиканци ще трябва да скъсат с Тръмп, който все още има пламенни последователи сред гласоподавателите от Републиканската партия.

На Тръмп може да бъде забранено със закон да заема отново федерален пост, ако бъде признат за виновен. Той също така е изправен пред потенциална наказателна и гражданска правна отговорност за насърчаване на поддръжниците си преди бунта на 6 януари, при който петима души загинаха и мнозина бяха ранени.

Повишена тревожност

Законодателите се върнаха във Вашингтон за импийчмънта с нарастващи тревоги за собствената си сигурност, докато десни активисти се мобилизират в интернет за потенциални нови атаки. Длъжностни лица изпратиха напомняне вчера, че депутатите могат да получат възстановяване на разходите си при закупуване на бронежилетки. Войските на Националната гвардия на САЩ, с пълно бойно снаряжение, стоят покрай новопостроена 7-метрова метална ограда, обграждаща Капитолия, за която се счита, че е невъзможна за преминаване.

Докато разбитите прозорци, счупените мебели и други физически щети в сградата са поправени или премахнати почти в пълнота, психологическите рани все още не са зараснали сред депутатите, техните служители и полицията на Капитолия. Един дежурен полицай по време на бунта е починал, след като се е самоубил през уикенда. Законодателите имат свежи спомени за това, че потърсиха подслон и се заключиха в различни помещения на Конгреса, включително в мазетата му в продължение на часове, докато чакат помощ.

Мащабите на насилието стават все по-ясни с напредването на наказателното разследване, като служителите на реда на пресконференция във вторник описаха периоди на ръкопашен бой между полицията и организирани банди, нападащи медии. „Хората ще бъдат шокирани от мащабите на насилието, случило се в столицата“, заяви действащият прокурор на САЩ от окръг Колумбия, Майкъл Шервин, позовавайки се на видео клипове и свидетелски показания, които все още не са публикувани.

Депутатът от  Ню Йорк, Александрия Окасио-Кортес, заяви по време на живо включване в Instagram във вторник вечерта, че е смятала, че ще загине, докато тълпата обкръжавала Капитолия. „Не знаех дали ще стигна до края на този ден жива – и не само в общия смисъл, но и в много, много конкретен смисъл“, каза тя.

Тръмп не показа, че съжалява в навечерието на гласуването за импийчмънт, като заяви пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до Тексас, че не е направил нищо лошо и реториката му по време на митинг преди бунта, в който неговите привърженици нахлуха в Капитолия била „напълно подходящ. Вместо това той осъди демократите за намерението им да стартират импийчмънт, което според него предизвиква „огромен гняв“.

Вицепрезидентът Майк Пенс във вторник вечерта отхвърли ултиматума от Камарата да се присъедини с мнозинство в кабинета за отстраняване на Тръмп от длъжност съгласно разпоредба в Конституцията на САЩ за сваляне на президент, който вече не може да изпълнява длъжността си. Резолюция на Парламента, приета във вторник вечерта, изискваше тази стъпка от негова страна, за да се избегне импийчмънт.

Вследствие на отказа на Пенс да отстрани президента, председателят на долната Камара на Конгреса на САЩ, Нанси Пелоси, назначи девет депутати от Демократическата партия, водени от представителя Джейми Раскин от Мериленд, за ръководители на обвинението за импийчмънт.

Една седмица по-късно, импийчмънт

Ходът за импийчмънта на Тръмп е бърз, като гласуването се случва само една седмица след бунта и представлява рязък контраст с последния му импийчмънт заради задържането на подкрепата на САЩ за Украйна, освен ако правителството й се съгласи с искания за откриване на разследване за корупция срещу сина на Джо Байдън.

Нито един републиканец не гласува за импийчмънт на Тръмп през 2019 г. и той беше оправдан от Сената през 2020 г. Сега обаче, заедно с Чейни, още четирима членове на Републиканското малцинство в Камарата – Джон Катко от Ню Йорк, Адам Кинцингер от Илинойс, Фред Ъптън от Мичиган и Хайме Ерера Бойтлер от Вашингтон – също заявиха във вторник, че този път ще подкрепят импийчмънта. Вероятно ще последват и други декларации и действия на републиканци.

Тръмп ще бъде единственият президент, за когото Камарата два пъти е гласувала за импийчмънт. Само двама предшественици, Бил Клинтън и Андрю Джонсън, са били обект на успешно отстраняване при гласуване в Камарата, но и двамата са оправдани в Сената. Ричард Никсън подаде оставка, вместо да се сблъска със сигурен импийчмънт и присъда в Сената заради скандала „Уотъргейт“.

Превод от Bloomberg

SHARE