SHARE

Президентът Румен Радев публикува стенограмата от консултациите на 14 юли 2014 г., посветени на финансовото състояние на държавата и ситуацията в банка КТБ, която бе поставена под специален надзор.

На тази среща присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, обяснява на присъстващите действията, които е предприела прокуратурата по разследванията за източването на КТБ.

I. Росен Плевнелиев, президент

1) „Фактите и цифрите на масата, няма вероятност да си спестим и нелицеприятни теми и проблеми, свързани със ситуацията, която е нелека, може би уникална в историята на България вече 24 години преход.“

2) „Предполагам две големи теми, които ще дебатираме:

Ситуацията в банка КТБ и съответно нейното отражение върху фискалната и финансова стабилност в държавата, което е предпоставка за всякаква друга стабилност, изобщо да имаме работни места, инвестиции и икономика.“

Втората тема – бюджетът: „ще се ревизира ли, ако да – защо, ако не – защо?“.

3) „Вижте, оманците казаха в прав текст: каквото и да предприемете оттук нататък в тази банка, ние имаме огромен репутационен проблем и ще предприемем съответните действия.“

4) „За мен има един голям въпрос.“ 

„В края на 3-месечието БНБ излезе с доклад за състоянието на всяка една от банките поотделно. Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността?

Отговор от Искров: Тримесечната отчетност, за която говорите, това е отчетност, която не се проверява на всеки 3 месеца.

II. Иван Искров, управител на БНБ

1) Ако КТБ „е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от „Банков надзор“ на 3-месечна база“.

„Те просто са фалшифицирали отчетите, г-н президент.“

2) „При неизвестни документи за 3,5 млрд. в някаква част в кредитния портфейл трудно би могло да се направи изчисление и трудно би могло и министърът, и вие, и ние да се съгласим да дадем каквито и да е суми, без да има ясна и точна картина.“

Въпрос от Плевнелиев: Неизвестни или непълни?

Отговор от Искров: Непълни, липсващи документи.

3) Искров информира присъстващите какви варианти за спасение на КТБ са били обсъждани, а Цацаров уверява, че прокуратурата не е изземала нито едно кредитно досие след поставянето ѝ под специален надзор. 

4) „Навсякъде се процедира така, щото или се национализираха, или със силно участие на държавата се капитализираха, в т.ч. такива гиганти като ФОРТИС, където беше горе-долу същата схема – раздели се на добра и лоша банка, лошата отиде към лошо бъдеще, добрата и до ден днешен съществува като държавна банка. Вероятно след време ще бъде приватизирана. С ДЕКСА се случи същото, един от най-големите гиганти във Франция и Бенелюкс, най-голямата банка в Европа и една от най-големите в света – Банк оф Скотланд в UK, все още със 75% държавно участие, пак от гледна точка да се предпазят системните рискове да не се разпростира върху всички банки.

Така че от това сме се водили, разработвайки варианта за специален закон.“

III. Сотир Цацаров, главен прокурор

1) Обявява, че прокуратурата разследва банковия надзор на БНБ за „неизпълнение на задължение по осъществяване на банковия надзор по отношение на банката КТБ АД“.

И втората част на разследването е „направлението КТБ, където има две поднаправления:

Първото касае кредити, на обща стойност около 3,5 млрд. лв., за които, както и г-н Искров каза, няма информация или по-скоро няма достоверна информация.

И второ, „касовата липса в размер на левовата равностойност на 205 887 223 млн. лв.“. 

2) „137 кредита съставляват приблизително 95% от актуалния кредитен портфейл на банката.“

3) Голяма част от тези кредити са „регистрирани на охранители и служители от КТБ или свързани с нея дружества, които само са подписвали документите, предоставени им от г-н Василев и от негови представители, без реално да са извършвали каквато и да е дейност“.

4) Има лица, които заявяват, че офисът им е личният им автомобил; лица, които заявяват, че просто подписват; както и пенсионер, който е управител на дружество, и заявява, че неговата работа се изразява в това веднъж в месеца да бъде посетен от счетоводител и съответно да подпише документите, които са му били представени.

5) За изчезналите 205 млн. лв. 

Според прокуратурата еднократно „неправомерно теглене няма – имам предвид теглене на суми в брой. Напротив, има съставяне на неистински документи, документи с невярно съдържание и извършване на счетоводни операции за неизвършени фактически и реално банкови операции, с цел прикриване на липса в главната каса на банката в горния размер. А тази липса според нас се дължи на присвоителни действия на обвиняемите за периода края на 2011 г. до 19 юни 2014 г. Имаме свидетелски показания, които твърдят, че в множество случаи са изпълнявани нареждания на г-н Цветан Василев за осигуряване на пари в брой от главната каса на КТБ. След това се установява, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и така с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер.

6)  „Това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай.“

IV. Лютви Места, председател на ДПС, част от управляващото мнозинство

1) „Едно е да имаме банкова криза, продукт на естествени икономически процеси, това се случва по света, нали така, но съвсем друго е, ако ние сме в режим на тежко, особено тежко криминално престъпление – източване на банка с целия инструментариум, арсенал на реквизити на престъплението, фалшифициране на документи и т.н., и т.н.

Вижте, много е важно как излизаме от това заседание, защото, г-н президент, длъжни сме като политици да видим как изглеждаме в очите на света. В очите на света в България не става въпрос за банкова криза, не става въпрос за фалита на една банка, светът вижда нещо много по-опасно в България. Отвън онова, което се вижда, е, че това е продукт на тежка системна корупция, това са твърденията, че това е продукт на нерегламентирана връзка, не просто на политика и бизнес, на нерегламентирана връзка на институции и престъпен бизнес. Така изглежда.

2) Разговор между Местан (ЛМ) и президента (РП):

ЛМ: Искам да попитам води ли се протокол?
РП: Да, води се.
ЛМ: Какъв е характерът на този протокол?
РП: Изцяло секретен.
ЛМ: Добре, да знам. Важна е тази уговорка, г-н президент.

V.  Бойко Борисов, председател на ГЕРБ, лидер на опозицията

1) Разговор между Михаил Миков (ММ) и Бойко Борисов (ББ)

ММ: Какво значи „дупка”, аз така и не разбрах.
ББ: Значи яма.

2) „Аз съм си написал тук от думите на г-н Искров, че нямат система, по която да контролират подобни кредити, и че сега и те разбират, както нас, и съм написал „ужас“. Всички банки ли са така?“

3) „Тук отново ми се приписва грях: ти сложи Искров. Тук са и колегите от БСП, и колегите от ДПС, цяла сутрин това се говори, от вчера всъщност. Когато сме обсъждали който и да е – дали управителя, дали подуправителите, винаги сме имали консенсус, че БНБ е като светило и не трябва да се пипа, да има консенсус, да не се атакува. За съжаление обаче г-н Искров, това светило, се оказа, че…“

4) „И аз предлагам, и е почтено, г-н Искров, подайте си оставка днес, заедно с Гунев, и още утре да се свика парламентът или в сряда, Вие преценете, да си изберат управител и подуправител, на които да имаме доверие, че могат да продължат работата в тези направления.“

5) Аз действително благодаря и на главния прокурор, но това е един криминален роман, който Чандлър прекрасно би написал за това. Това просто не мога да си го представя. Мен една година ме разследват – първо данъчна проверка, след това данъчна ревизия, дойдоха, описаха ми улуци, теракот, дюшеме и т.н., и изведнъж се оказва охранител с 50 млн. и кусур кредит… Извинявайте, но ако това може да се случва по този начин, къде са данъчните, такива богаташи да се разхождат навън, г-н Чобанов, къде са данъчните, или са били заети само с мен? Това не мога да разбера. Факт е, не мога да ви го спестя. Разбирам, тук има 30, 40, 50 души с милиони… ами тези хора харчат. Как събирате приходите? Те затова днес и митниците с 500 млн. дават по-малко, затова не са събрани приходите. И тези приказки, че правителството не било виновно, г-н Искров, изобщо не ги приемам. Ние заварихме преди 4 години ……. млн. в тази банка, и когато попитах моите експерти, те ми казаха: започнем ли да теглим парите, ще фалираме банката. Пред риска сега да се обяснявам защо сме държали държавни пари и да я фалираме тогава, както г-н Местан каза, след 3 месеца, предпочитам да понеса този пасив, разчитайки на това, което БНБ казва, че наблюдават на мониторите всичките тези неща, че ги има парите там.

6) Разговор между Борисов (ББ) и Искров (ИИ)

ББ: Ако може един въпрос към колегите от БНБ. От тези фирми, за които говорите, има ли фирми на Бареков или пари, пращани към „България без цензура“ и неговите фирми, и до колко време можете да ми отговорите?

ИИ: Не сме забелязали, г-н Борисов, но най-вероятно…

ББ: Моите данни са за 17 млн. и за бонуси от 1,5 млн. евро. И трябва ли да дадем държавни пари, за да покрием на Бареков бонусите? Искам ясно да знам.

ИИ: Нямаме такива данни, но понеже протоколът е секретен, както попита г-н Местан, вероятно част от тези 205 или 206 млн. са там.

 

Акцентите от първата публикувана стенограма от 29 юни 2014 г. може да видите тук, както и коментара на Петър Ганев по нея. Пълния текст на втората публикувана днес стенограма може да намерите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.