SHARE

Днес управляващите продължиха да обсъждат промените в изборния кодекс на среща на партньорите от коалицията, която се проведе в парламента. Тази новина би звучала нормално, ако промените не бяха вече гласувани в Народното събрание. За пореден път коалиционните партньори се държат така, сякаш измененията в закона са им дадени свише, а не са гласувани от самите тях само преди няколко дни. Не можеше ли тази среща да се състои преди да гласуват в пленарна зала? Сигурно е могло.

След днешната среща стана ясно, че задължителният вот остава, като рестрикцията „отпадане от избирателните списъци“ ще влезе в сила, при положение, че не гласуваме на два поредни еднакви избора. Секции в чужбина ще има, но #КОЙ ще решава колко и къде не стана ясно. Депутатите от Патриотичния фронт твърдят, че забраната да се гласува извън консулства и посолства, целяла да пази националната сигурност, очевидно намеквайки че искат да ограничат гласуващите в Турция. Освен скандално това извинение е и доста глупаво. На последните парламентарни избори през 2014 година активността на гласуващите в Турция е намаляла с 5%, а  броят на избирателите в останалите държави се е увеличил с 50% спрямо пролетта на 2013г.  Това се случи заради рекордния брой секции, които бяха разкрити тогава. Но разбира се, явно, за така наречените патриоти статистиката не е важна. Важно е да показват мускули с опорни точки, включващи национална сигурност и Турция в едно изречение.

Стана ясно, че ще гласуваме с час повече и ОИК ще бъдат с по-голям състав. Сигурно това е важно, но не по-важно от отговора на въпроса кога ще има електронен вот, за който гласуваха близо 2 милиона българи.

Реформаторите от своя страна, след като проспаха в зала за какво точно гласуват днес решиха да приемат ограничение за до 50 секции в държава. Как дойде това число остава загадка. Защо не 45? Или 51? Или 10000?

Въобще всичко дотук е една загадка. Явно целта на изборния кодекс продължава да бъде да обслужва и улеснява партиите, а не избирателите. Кашата е пълна. Дори юристите се затрудняват и разделят в мнението си относно предлаганите промени в изборните правила. Май сме свидетели на поредния исторически компромис, целящ да закрепи една коалиция, за която никой вече не пита около какво е обединена.

Terminal 3 подкрепя протеста „Против ограниченията в Изборния кодекс“, който ще се проведе в 18.30 пред НС днес.

#ИскамДаГласувам #стигатрИКове