SHARE

Според няколко дипломати, цитирани в репортажа, двама или трима кандидати се откъсват от надпреварата за позицията Генерален секретар на ООН след безпрецедентните 18-часови публични изслушвания в Общото събрание на девет претенденти за поста. Агенцията уточнява също, че се очаква разширяване на листа с номинации, която може да достигне до 15 човека до юли, когато Съветът за сигурност ще проведе своето първо неофициално допитване.

Бившият португалски премиер Антонио Гутереш и бившият премиер на Нова Зеландия Елън Кларк се налагат като безспорните лидери в състезанието. Третото място се оспорва от българската кандидатура за Генерален секретар Ирина Бокова, бившият сръбски външен министър Вук Йеремич и бившия словенски президент Данило Тюрк.

Трябва решението да е взето с единодушие от държавите, които имат право на вето в Съвета – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, като те не са длъжни да се съобразят с това кой кандидат с каква популярност се ползва в Общото събрание на организацията.

В този контекст Москва подкрепя регионалната ротация, но когато Русия беше запитана дали ще наложи вето, ако кандидатът не е от Източна Европа, посланикът ѝ в ООН Витали Чуркин каза: “Не, няма… Има уважавани, квалифицирани кандидати и ние трябва да бъдем обективни”.

В същото време друг старши дипломат от Съвета за сигурност в организацията пожелал анонимност каза, че ако Русия е искала източно-европеец да бъде следващия генерален секретар на ООН, “то е трябвало да направи нужното, за да има по-добър кандидат или дори избор от по-добри кандидати”. “По отношение на очакванията, мисля, че Бокова беше разочарование”, допълни дипломатът.

Още по темата: Чухме Бокова, а кои са другите