SHARE

Шведската академия на науките присъди през 2017 г. на Хоаким Франк Нобеловата награда за химия – той е единственият самостоятелно спечелил американец, който е и емигрант от Германия. Франк е професор по биохимия и молекулярна биофизика, както и по биологически науки в Университета Колубмия в Ню Йорк, разказва Forbes.

Таблица 1: Имигранти – носители на Нобелова награда по физика, медицина и химия 

Лауреати имигранти от  2000 г. насам  33 от 85 лауреати американци са имигранти
Процент от 2000 насам 39%

Източник: Royal Swedish Academy of Sciences, National Foundation for American Policy, George Mason University Institute for Immigration Research. Numbers and percentage for chemistry, medicine and physics prizes.

“Нобеловата награда в областта на химията за 2017 е присъдена на Жак Дюбоше (Швейцария), Хоаким Франк (САЩ) и Ричард Хендерсън (Обединено кралство) за развитието на криоелектронната микроскопия, която едновременно улеснява и подобрява визуализирането на биомолекули”, съобщиха от Кралската академия на науките.  “Този метод поставя нова ера в химията.”

Учените очакват, че микроскопите ще доведат до нови открития. “От доста време съществува вярването, че електронните микроскопи са подходящи само за разглеждане на мъртва материя, тъй като мощният електронен лъч унищожава биологичния материал… Хоаким Франк превърна технологията в цялостно приложима”, отбелязват от академията. “Между 1975 и 1986 той разработва метод за обработка на изображения, в който двуизмерните мъгляви образи на електронния микроскоп са анализирани и след това слети, за да разкрият детайлна триизмерна структура.” Жак Дюбоше успява да приложи този напредък и да отиде още по-далеч, след като “добавя вода към електронния микроскоп”, като и двамата мъже надграждат над работата на Ричард Хендерсън.

Академията също така връчи наградата по физика на имигранта Райнер Вайс заедно с неговите сътрудници, американците Кип С. Торн и Бари Бариш.

Райнер Вайс демонстрира безполезността на опитите да се подбират имигранти по „точкова система“. Вайс идва в САЩ като тийнейджър, около 70 години преди да му бъде връчена Нобеловата награда за физика. Той е роден в Берлин, в семейство на баща евреин и майка, която не е от еврейски произход. С възхода на Адолф Хитлер семейството напуска Берлин и се установява в Прага. Германия анексира Чехословакия с Мюнхенското споразумение от 1938 и семейството успява да избяга в Америка, което не е лесна задача по това време поради ограниченията в САЩ относно бежанци и емигранти.

“Като студент той се специализира в изграждането на висококачествени звукови системи и влиза в M.I.T. с намерението да завърши електроинженерство”, разказва New York Times. “Но внезапно напуска, когато отива в Илинойс заради романтично увлечение. След като се връща, се впуска във физиката и накрая получава докторантура от M.I.T.” Вайс остава свързан с университета като професор.

Таблица 2: Носители на Нобелова награда в САЩ – имигранти и родени в САЩ, от 2000 г. насам

ХИМИЯ МЕДИЦИНА ФИЗИКА
Имигранти – 11 носители Имигранти – 10 носители Имигранти – 12 носители
Родени в САЩ – 18 носители Родени в САЩ – 16 носители Родени в САЩ – 18 носители
 Дял на имигранти – 38%  Дял на имигрантите – 38%  Дял на имигрантите – 40%

Източник: Royal Swedish Academy of Sciences, National Foundation for American Policy, George Mason University Institute for Immigration Research.

Победителите получиха наградата за физика през 2017 за “решаващия принос за LIGO детектора (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, Лазерно-интерферометрическа гравитационно-вълнова обсерватория)  и наблюдението на гравитационни вълни”.

“На 14 септември 2015 гравитационните вълни във Вселената бяха наблюдавани за пръв път”, заявяват от Кралската шведска академия на науките. “Гравитационните вълни са изцяло нов начин за наблюдение на най- мощните събития в Космоса и тестват границите на познанията ни.”

Академията обяснява работата на тазгодишните носители на наградата за физика: “В средата на 70-те Райнер Вайс вече е анализирал възможните източници на фонов шум, които биха смутили измерванията, и също така е създал дизайна на детектор, базиран на лазер интерферометър, който би преодолял този шум. Още от началото както Кип Торн, така и Райнер Вайс са твърдо убедени, че гравитационните вълни могат да бъдат засечени и да направят революция в знанията ни за Вселената… гравитационните вълни са сигурно доказателство за смущенията в пространство-времето. Това е нещо напълно ново и различно, което открехва вратата към невиждани светове.”

Фактът, че имигранти печелят Нобеловите награди не е новост. През 2016 всички шестима американски победители в областта на икономиката и научната сфера са имигранти в САЩ.

Исторически и до наши дни имигрантите са допринесли значително за научната сфера в Америка.  “Имигрантите са получили 39%, или 33 от 85-те Нобелови награди, спечелени от американци в областта на химията, медицината и физиката от 2000 насам”, заключва скорошно изследване от Националната фондация за американска политика.

Проучването отчита, че този вид постижения не са автоматични: “Правилните имиграционни закони са от значение, особено що се отнася до това дали САЩ ще спечелят от увеличаващата се глобализация и растящите образователни постижения в Индия, Китай и други места. Законът за имиграцията и националността от 1965 елиминира дискриминиращите квоти за произход и отваря вратите на емигранти от Азия, докато законът за имиграцията от 1990 увеличава броя на работните зелени карти.”

Сър Дж. Фрейзър Стодарт, който спечели Нобеловата награда по химия през 2016 и е имигрант от Обединеното кралство, отбеляза че  “групата, с която прави проучвания в университета Northwestern University, е съставена от студенти и учени от поне дузина различни страни”, казва той пред  The Hill, като той вярва, че научните изследвания ще запазят силата си в Америка дотогава, докато  “не навлезем в ера, в която обръщаме гръб на имиграцията”.

Националната фондация за американска политика отбелязва, че “Когато някой попита успешните предприемачи и учени, които водят  основополагащи изследвания, дали подкрепят либерална политика относно имиграцията, отговорът, който те обикновено дават, е, че повече имиграция и повече отвореност към международни студенти, учени и имигранти от целия спектър на качества и способности ще помогне на Америка да расте и просперира”.  А да слушаш успешните предприемачи и учени е една добра идея.

Снимка: Райнер Вайс, Forbes

„Терминал 3“ заедно с Български фонд за жените/Bulgarian Fund for Women стартира съвместна кампания за информиране на общността относно имиграцията. 

Всички носители на Нобеловата награда за 2017 ви представихме тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.