SHARE

Основният въпрос в момента е не дали ще може да се състави правителство. Това е явно невъзможно в този състав на Народното събрание. Основният въпрос е дали партиите и коалициите, представители на протестния вот, ще изпълнят едно от основните си предизорни обещания – закриването на специализираните съд и прокуратура, наричани от юристите у нас с двусмисленото – „Спеца“.  

Преди по-малко от три седмици бяха изборите за 45-о Народно събрание. Още на 5 април стана ясно, че управляващият до предния ден триумвират „Борисов, Пеевски, Гешев“ не може да състави ново правителство. Всъщност ГЕРБ се оказа в пълна изолация. Дори, доскоро верният партньор на Борисов (макар и привидно в опозиция) – ДПС – му „заби нож в гърба“. Лидерът на движението, Мустафа Карадъйъ, заяви още на първата си пресконференция, че е ред на „Анти-ГЕРБ“ коалицията („Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“) да управлява. Обеща дори подкрепа в Народното събрание, но и предупреди, че „ДПС са винаги готови за предсрочни избори“.

Днес вече е повече от ясно, че редовно правителство няма да има и след броени дни президентът Радев ще трябва да разпусне Народното събрание и да назначи служебно такова. И в това няма нищо неочаквано. „Анти-ГЕРБ“ коалицията, с цялата условност на това понятие, всъщност не разполага с мнозинство в Народното събрание. Във всеки един момент такова правителство би било зависимо от подкрепата на БСП или ДПС. А това го обрича на „вродена“ нестабилност. В демократичния и плуралистичен политически процес, когато няма формула за съставяне на правителство, се отива на нови избори. В това няма нищо политически незряло или неграмотно. Напротив, най-мрачните моменти за демокрацията в България са настъпвали, когато трябва да се състави „коалиция на спасението“, за да се избегне политическа криза, каквато всички шамани на статуквото ни убеждават, че ще възникне, ако има нови предсрочни избори. Да си спомним за Беровото правителство, за Тройната коалиция, за правителството на Орешарски, за ВМРО и НФСБ във властта. Тогава високоговорителите на статуквото пак ни убеждаваха, че едва ли не краят на света ще настъпи при нови, бързи предсрочни избори. Стана само още по-лошо.

Нови избори не са „политическа криза“ и не са провал или незрялост. Те са логичен, демократичен и конституционно предвиден изход от сегашната политическа криза. А служебно правителство е може би най-хубавото нещо, което някога се е случвало в България. Това показват фактите. Служебните правителства у нас са изключително успешни и се радваха на голямо обществено одобрение.

Проблемът с 45-то Народно събрание е друг.

Протестите през миналото лято бяха колкото срещу Борисов, толкова и срещу Гешев и неговите покровители – Пеевски и Доган. Припомняме, че главният прокурор отказа да разследва сигнала на бизнесмена Васил Божков за изнудване и натиск и за платен рекет на Борисов и Горанов за повече от 67 милиона лева. Гешев отказа да разследва нарушенията на плажа на летния сарай на Доган – Росенец. Специализираната прокуратура влезе в президентството с въоръжените гавази от Преторианската армия на Гешев – Бюрото за защита на свидетели. 

„Протестните“ партии и коалиции заложиха в програмите си реформи в съда и прокуратурата, които да ограничават правомощията на главния прокурор и да закрият неговите основни „бухалки“ – специализирания съд и специализираната прокуратура. Подобна заявка има и в програмата на БСП.

Ето и извадки от предизборните им платформи:

Партия „Има такъв народ“:

В главата „Правосъдие“ на тази партия – „Приоритети – Първите пет неща, които ще направим“ – е записано с най-висок приоритет: „Закриване на Специализираните съдилища и Специализираните прокуратури“.

БСП:

В главата Върховенство на правото, ефективна защита на човешките права и ефикасна борба с корпуцията на високите етажи на властта се съдържа абослютно същото изречение, каквото в програмата на партия „Има такъв народ“. Единствената разлика е единственото число и правописът: „Закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура“.

„Демократична България“:

В главата „Законност и справедливост“ е записано дословно следното – „Закриване на специализирания наказателен съд и специализираната прокуратура, тъй като няма достатъчно гаранции за тяхната независимост и интегритет, използват се за политически поръчки.“ Мярката в програмата е записана като „средносрочна“. Можем само да гадаем, какво означава това.

„Изправи се! Мутри вън!“:

В тяхната „Програма 2021-2025“ намираме главата „Правосъдна реформа и промени в Конституцията. Преосноваване на институции. В тази глава се съдържа ясна заявка: „Закриване на Специализирания наказателен съд и Специализирания апелативен наказателен съд.“ Отделно е включен текстът: „Закриване на специализираните съдилища и прокуратури.

Тези заявки за промени се оказват „най-малкото общо кратно“ между тези политически формации и има пълен консенсус, дори в сравнение с проектореформите в Изборния кодекс, където има много повече разногласие. Политическите формации имат мнозинството, за да приемат законопроект за закриването на спецсъда и прокуратурата, променяйки Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Промяна в Конституцията за това не е нужна.

Макар и с кратък живот, това Народно събрание може да остане в историята с първата значима крачка по пътя на провеждането на смислена съдебна реформа. А може и да стане поредната подмяна вместо заявена промяна.

SHARE