SHARE

Като истински почитател на повечето продукции на Марвел, дълго време Iron man беше сред личните ми фаворити. Машини, хангари, зли учени и Робърт Дауни Джуниър, който с безмерен сексапил нахлузва червения костюм и се изстрелва в небето да спасява хора.
След като прочетох биографията на Илън Мъск, разбрах, че Железният човек е бледо подобие на псевдо тарикат в сравнение с величавата и страховита фигура на човека, стоящ за проект като PayPal, най-големият инвеститор в електрическия автомобил Tesla  и най-вече – създател, директор и звездният принц на SpaceX – програмата за производство на ракети, която успя да изстреля първите частни ракети в космоса, да сключи договори за милиарди с правителството (не нашето, разбира се) и да гледа напред към колонизиране на Марс.

Както вече вероятно се досещате – Илън Мъск е „голяма работа“, но още по-голяма работа е животът му, който включва много повече неща от собствената му изумителна личност.

Биографията на Илън Мъск е единствената одобрена от него и включва както интервюта със самия Мъск, така и коментари и мисли над 300 души живели и работили в неговата орбита. Чете се на един дъх и разкрива изключителното житие на един човек, попаданал на правилното място – Америка, където всеки луд учен е добре дошъл. И в най-тежките моменти от живота на Мъск винаги се намира някой, който да го подкрепи и да повярва, че точно от този храст ще изскочи заекът .

Илън Мъск, уви,  не е обикновен човек, израстнал в работническо семейство. Потомък на изключителни авантюристи, самият той е дете – гений, което има способността да стои вцепенено часове наред още от 5 годишна възраст. И докато родителите му обикалят с него УНГ кабинети, за да разберат дали няма проблем със слуха, невръстният Илън решава в малката си глава световни проблеми в състояние на пълна концентрация.

Съвсем млад заминава за Щатите и там започва невероятната му история. История, подобна на екшън, но екшън, включващ най-добрите инженери, икономисти, заварчици, чистачки и секретарки, които биха могли да се родят.  Илън Мъск е грандиозният двигател на тази лудница, наречена „Как да завладеем света, космоса и да построим колония на Марс“. Години наред той събира един постоянно менящ се екип от гениални камикадзета, които, досущ супер герои, се изправят срещу петролните лобита, тромавата администрация и гълтащото огромни бюджети статукво, за да разбият всички представи за правене на наука, бизнес и иновации.  Всеки проект, описан в книгата наподобява серия от поредицата „Отмъстителите“, но вместо Хълк и Спайдърмен, Мъск има на своя страна супер инженери, които работят по 16 часа на ден, припадат от умора, спят около ракетните площадки и изобретяват чудеса на кило, докато си наместват очилата.  Всеки проект на Мъск е задължително пред провал до последната минута, но в 23.30 часа на последния ден от срока, той успява да се сдобие с някой и друг милиард за да изстреля десетки ракети в космоса, да ви представи „Тесла“ – култовата електрическа кола, да направи слънчевата енергия „cool“ и самият той да изглежда красив и модерен междувременно.

Книгата за Илън Мъск е перфектният избор за всеки мъж или жена, които имат някакво влечение към екшъна и тестостерона. Някои моменти в биографията са толкова бързи и яростни, че и Дейвид Балдачи би завидял на обратите, с които се развиват нещата в реалния живот на nerd-овете.

Тя е задължително четиво за всички geek-ове, които искат да разберат как един от най-големите от тяхната порода е стигнал там, където е. Книгата е препоръчителна и за всеки, който управлява собствен бизнес и макар да не се цели в звездите, може да научи много за това колко е важно да подбираш хората , с които работиш, да даваш всичко от себе си и никога да не се отказваш. Освен, разбира се, ако идеята ти е глупава, но явно на Илън това не  му е проблем. Все пак той е гений, работохолик и свръхчовек.

Илън Мъск е човекът-мисия. Баща на 5 деца, обожаван от екипа си, вдъхващ страх и понякога предизвикващ истинска ненавист, той върви към звездите и понякога прегазва без колебание хората, с които е работил десетилетия, за да стигне целта, към която се е устремил. След като прочетете биографията му може и да не поискате да станете като него, но със сигурност тайничко ще помечтаете да ви се обади и да ви каже „Хей, имаш ли планове за следващите няколко години, защото аз съм Илън Мъск и ако дойдеш да работиш за мен заедно ще направим чудеса“.

Книгата можете да намерите във  виртуалната книжарница на Ozone.bg, които ще я доставят безплатно до посочен от вас адрес до един ден.

SHARE
Елисавета Белобрадова - Родена в София, завършила 9 ФЕГ и Право в СУ. От 15 години има собствен бизнес, съавтор в "Майко Мила", майка на 3 деца и активен гражданин, когато се налага. Обича да чете, да слуша опера, да яде и да танцува.