SHARE

Държавата е в процес на безконтролно падане. Цари пълен хаос. Координирани в него изглеждат само разрушителните сили, които довършват каквото е останало от крехките основи на демокрацията. Този процес започна още след като в третия мандат на Борисов стана ясно, че има сделка за брак по сметка с Пеевски, на който кум е Цацаров. Едва вчера обаче чаршафът след сватбата бе показан публично. Стана ясно, че бракът е консумиран.

ГЕРБ ще подкрепи законопроекта на Пеевски и Цонев за „вторичното ограбване на КТБ”. Това обяви лично Борисов вчера с мотива: „Защото, ако кажем, че не го подкрепяме, ще излезе, че когато сме били опозиция, имаме нещо общо с този грабеж”. Повод да припомним думите му, когато беше опозиция и Пеевски бе избран за шеф на ДАНС: „Честитя на г-н Пеевски новия пост. На БСП им честитя края на тази партия. Тя днес приключи. Днес България има една партия, която управлява, това е ДПС. БСП не съществува като партия вече”. Взимаме повод от собствените му думи, за да честитим на свой ред на Пеевски, а на ГЕРБ да честитим края на тази партия. Днес има една партия, която управлява – тази на Делян Пеевски. Нещо, което дори БСП не успяха да осъществят докрай.

Връщайки се към тази история, няма как да не отбележим от перспективата на изминалото време, че съмненията за смъртта на столетницата, удушена в прегръдката на Корпулентния, се оказаха силно преувеличени. И това е така, защото в територията на неограничените възможности няма нищо сигурно, освен че всяко политическо безобразие възкръсва от пепелта подобно на птицата феникс и полита на крилете на всеопрощаващия български народ. Това по един или друг начин ни каза за 17-и път в своя мониторингов доклад Европейската комисия. Поредното събитие от тази седмица, което отбелязваме в тази хроника на разпада. 

Докладът констатира приети промени без обществен дебат, критики от наблюдатели за посегателство върху независимостта на съдебната власт и стъпки назад в съдебната реформа, включително възможни нарушения на конституцията – като възможността главният прокурор да отстранява всеки съдия, след като само му повдигне обвинение, както и съмнения относно неправомерно влияние върху съда от страна на ВСС.

Фактът е, че очевидно шамарът бе облечен в кадифената ръкавица на Юнкер и въпреки това той констатира безапелационно, че нито една препоръка на ЕК не е изпълнена.

Разбира се, ГЕРБ и прокуратурата решиха да се поздравят за „най-положителния“ доклад на Европейската комисия и представиха пред клетата публика посланието му като “продължавайте в същия дух”.

Президентът Радев от своя страна също не изпусна възможността да блесне с адекватен прочит. Той използва доклада, за да прокара поредната си любима опорна точка – че не трябва да се кланяме пред ЕС, а да го заобикаляме и… задължителното – санкциите срещу Русия трябва да паднат.

Успокоени от поощрителния шамар от Брюксел, управляващите устремно решиха да докажат, че могат още по пътя на рушенето на законността. Предложиха противоконституционна поправка в конституцията, с която отменят давността за престъпления, свързани с приватизацията. Давност за това има дори в Киргизстан, прочул се, че при всяка смяна на властта стартира наказателни процедури срещу чуждите инвеститори именно заради това, че са приватизирали техни предприятия, които държавата иска да си заграби обратно. България може повече. Защото, макар и член на ЕС, тук властимащите могат да впрегнат цялата мощ на държавата и да я превърнат в бухалка срещу тези, които си позволяват да не са съгласни и нещо повече – които имат позицията и трибуната да говорят на висок глас за това. Въпросната поправка за давността за приватизационните сделки се оказа, че се цели в Иво Прокопиев и сделката по придобиването на “Каолин”. Многократно проверявана за законност още по времето, в което не е изтекла давността, от всички съдебни инстанции. Днес държавата обаче може да си позволи да промени закона, за да накара съда да размисли. Защото може. И от доклада на ЕК стана ясно, че прокуратурата и ВСС владеят вече и съда. Удобно е.

Тези, дори неприкрити, намерения на управляващия триумвират – Борисов, Пеевски, Цацаров – нямаше да станат толкова бързо и толкова прозрачно ясни, ако те не удариха още по-грубо. Чрез натиск върху Комисията за незаконно придобито имущество, която да наложи запор върху всички бизнеси на Иво Прокопиев. Разбира се, в заседания, които се водят при пълна секретност. Силната обществена реакция очевидно промени плановете да се запорират сметките на “Икономедиа”, под чиято шапка са “Дневник” и “Капитал”. Това не означава обаче, че не е било именно това целта – да се убие свободата на словото брутално и чрез умишлено предизвикан от държавата финансов колапс. Фактът, че са запорирани само сметките на “Алфа финанс”, не означава, че това няма да се отрази и на „Икономедиа“. Факт е и че мотивът за този запор са някакви 15 милиона, върху които не били платени данъци. Въпреки всички данъчни проверки срещу семейство Прокопиеви от 2013 насам, които не са установили никакви нарушения. И дори и да е така, това е данъчен въпрос. Но при проверките на НАП има процедура по отговор, оспорване на констатациите и проверка на фактите. При санкциите на КОНПИ няма. Удобно е. Още по-удобно това се случва точно когато именно „Капитал Daily“ съобщи за доклад на турската служба за борба с организираната престъпност, свързващ директно „Булгартабак“ с контрабанда на цигари, който Турция е изпратила на Интерпол. И за да не кажете, че манипулативно навързваме тези събития, то припомняме, че това направи самият главен прокурор. Цацаров обяви пред медии, че няма да се сезира за въпросния доклад, защото не го е чел. А попитан дали отмяната на давността за разследване на приватизацията ще засегне сделката за “Булгартабак”, той заговори за “Каолин” с думите: “Няма разлика между „Каолин“ и „Булгартабак“ – всекиму своето, това е!“

И тъкмо когато решихме, че седмицата се пренасити с безумия, дойде онзи момент, в който председателят на Народното събрание (ГЕРБ) изгони от заседание народен представител и лидер на партия (БСП), тъй като критикува премиера. За да оправдае действията му, зам.-председател на управляващата партия каза, че никой няма право да обижда нито управляващата партия, нито премиера. Здравей, член първи! Така де, като ще ремонтираме конституцията, да я ремонтираме!

Тази случка стана причина парламентарната група на БСП да реши да напусне парламента до оставката на неговия председател – Димитър Главчев, като ще участва само в три заседания – за самата оставка на Главчев, бюджета и вот на недоверие. В това само по себе си няма никаква драма, защото Народното събрание може да продължи необезпокоявано работа и без т.нар. опозиция вътре. Вчера (16 ноември) управляващите успешно приеха предложен от БСП закон без самите БСП в залата. Например. И умрялата според Борисов, по неговите собствени думи, през 2013 БСП, днес (17.11) успя да вземе главата на неговия шеф на Народното събрание, който сам подаде оставка. Продължаваме напред!

Тази печална поредица на абсурда продължава с приетите промени в Закона за МВР, в който се дават полицейски правомощия на обикновени граждани. МВР ще може да сключва трудови договори с лица, които нямат никаква полицейска подготовка, но ще имат правомощията на униформени.

И, разбира се, дългоочакваната новина, че България обмисля отново да започне строежа на АЕЦ “Белене”, като правителството се прикрива зад доклад на БАН, който се тълкува като поощряващ изграждането на нова ядрена мощност. И понеже по-нагоре в този, за съжаление, дълъг текст направихме сравнение с Киргизстан, сега ще направим сравнение с Виетнам. С решение на Народното събрание преди точно година социалистическата република решава да преустанови изграждането на ядрени мощности.

Всичко изброено изпълни седмицата. Която още дори не е завършила. Страхуваме се, че след три дни идва нова седмица.

Закривай.

SHARE