SHARE

“Ние считаме, че този резултат е важен. За нас е важен, защото показва, че това, което започнахме с проект, е жизнено и то се припознава от избирателите и има перспектива да се превърне в реална алтернатива на мафиотския модел на управление.”

С тези думи лидерът на “Да, България” Христо Иванов откри заключителната пресконференция за парламентарните избори на коалиционното движение със “Зелените” и ДЕОС.

„Гордеем се със структурата на тези гласове, които виждаме.“

Под една трета от избирателите на “Да, България” са гласували за Трайчо Трайков на президентските избори или за Реформаторския блок на предишния парламентарен вот.

“Поговорката, че ние сме бракониерствали в нечий двор, абсолютно не издържа.” 

Около 20% е привлеченият вот от ГЕРБ, привлечени са и гласове от други политически сили и “най-вече има 20% хора, които досега не са гласували. Т.е. това са избиратели, които ние печелим за демокрацията и много от тях за първи път са гласували на тези избори. Това съответства и на възрастовата структура на нашите гласоподаватели – над 60% са между 18 и 40 години. Над 70% са с висше образование. Като добавите към това гласовете от чужбина, „Да, България“ е бъдещето.”

Само 46% от нашите избиратели са от София – за нула време за 10 седмици “Да, България” престана да бъде софийски феномен и се превръща в национална партия. 

“Тези хора, които гласуват за нас, водят общественото мнение”, заяви Иванов. “Ключовият ресурс, който не ни достигна, беше времето.” “Успяхме да мобилизираме забележителен човешки капитал за това време и този капитал е най-големият залог, че ние ще продължим да бъдем най-сериозната алтернатива на модела на статуквото, който продължава да души тази страна.”

Това са нови хора, които идват със своите каузи,  със своята история на борби. Със своята гражданска енергия, със своите професионални успехи в бизнеса и в различните свободни професии.“

“Всичко това за нас не е достатъчно, всичко това за нас не е успех, за който да кажем “Браво на нас”, всичко това за нас е ангажимент за повече работа.”

Цялата пресконференция може да изгледате на живо тук. 

Пресконференция на КП Движение Да България

Христо Иванов: "Да, България!" ще търси подкрепата и на останалите граждани от демократичната общност. Ще търсим да излекуваме разделенията, които съществуват, ще го правим с необходимото смирение, с необходимото разбиране за разликите, с ценене на усилията на политическите колеги, които са работили, защото ние стъпваме на техните рамене. Особено съм горд, че успяхме да наложим дух на отказ да се влиза в тази кампания в приятелски огън и отвръщане на приятелски огън, защото такъв имаше. И когато се правят контравъпроси от типа "какво щеше да бъде, ако…", искам да попитам: А какво щеше да бъде, ако този приятелски огън го нямаше, какво щеше да бъде, ако тази огромна енергия, насочена срещу мен, беше насочена в позитивна кампания, ако тези хора не бяха разделени по този начин? Ще продължааме да се борим за тези гласове, ние не изгорихме нито един мост и ще ползваме тези мостове много активно!

Публикувахте от Да, България в 28 март 2017 г.