Houston, we have a problem*

SHARE

„Очаквам да започне колкото е възможно по-бързо разговор на лично лидерско ниво, за съставяне на правителство”, каза в 11 вечерта на 11 юли лидерът на Да, България и един от лидерите на коалицията Обединение Демократична България Христо Иванов в отговор на въпрос от страна на Виктор Николаев дали се е чул със Слави Трифонов вече. В ефира на НОВА Телевизия Христо Иванов каза още: “Искам да поздравя избирателите и колегите от ИТН за подобрения резултат.”

Лидерът на ИТН Слави Трифонов му отговори (директно или задочно) на следващия ден в 11 сутринта с думите:

“Протестните партии не събират парламентарно мнозинство и такъв случай ИТН няма да прави коалиция, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство.”

Лидерите на ДБ мълчат оттогава. Това не е учудващо, защото въпросите са много. Масово електоратът на ДБ определя в коментарите си в социалните мрежи предложеното от Слави Трифонов правителство като такова на подмяната.

Как надеждата за промяна се превърна в подмяна за една нощ? 

Изглежда сякаш няКОЙ в някакъв момент е поставил бомба в ръцете на ДБ и вчера я взриви. Предстои оценка на щетите.

Още след изборите на 4 април стана ясно, че ДПС са преливали гласове на “Има такъв народ”. ТерминалНО публикува свой анализ за това. В свои интервюта по Българското национално радио днес Осман Октай днес (13 юли) заяви, че с особена тревога е слушал интервютата на Васил Божков от Дубай, в които той разказва за срещите си със Слави Трифонов преди да замине от България относно финансирането на неговия телевизионен проект и заключава: “Партията му не е негова много отдавна.”

След изборите на 4 април Демократична България положи неимоверни усилия, за да успокои своите избиратели и внимателно да имплантира в главите им идеята, че коалицията с определяния от тях като “чалгаджия” не е най-лошото, което може да им се случи, тъкмо напротив.

По пътя на този процес Слави и ИТН бяха брандирани като част от “протестните партии”, ерго като борци за разрушаване на порочния модел, който управлява България. 

КОЙ пропусна разминаването в оценките за общата политическа мисия?

Обявеният от Слави Трифонов проектокабинет очевидно заяви, че неговата политическа формация не е напълно на едно мнение с “протестните партии” нито относно изчегъртването на случилото се през последните 12 години и ГЕРБ – защото не спомена нищо нито за съдебна реформа, нито за оставка на Гешев и със сигурност не стои за изчегъртването на предишните 8, белязани от управлението на ДПС, БСП и царя (НДСВ).

Със случилото се след тези избори Демократична България се изправя пред въпроса за причините, поради които те са пропуснали фактите и сигналите относно това чии интереси защитава “Има такъв народ”. Дали това е поради тяхната политическа неопитност, липсата на дълбочинен анализ или пък някой с нужния авторитет и влияние ги е подвел.

Поставиха ли се те сами в позизицията да бъдат като на кастинг за балет “Магаданс” в шоуто, което сменя синия екран с политическата сцена или някой ги постави в тази позиция и какви щети ще понесат?

И накрая, но на първо място – днес ДБ ще обявят, че няма да подкрепят предложения от ИТН и Слави Трифонов кабинет. И трябва да отговорят на най-важния въпрос:

Това ще сложи ли край на надеждата за управление с участието на ДБ?

Постиженията на формацията на последните два парламентарни избора са впечатляващи и във възходящ тренд. Но залозите за реално управление с ракетата-носител на “Има такъв народ” претърпяха катастрофа.

Какви са изводите и каква е посоката за ДБ?

Отговорите на тези въпроси изискват време, дано това да е основната причина за мълчанието.

*Емблематична реплика от полета на Аполо 13, в която астронавтите съобщават по радио-връзка със Земята, че на космическата совалка им е имало взрив, който го е повредил

SHARE