SHARE

Организацията на евреите в България „Шалом“ сигнализира за разрушаването на надгробни плочи на евреи в Централния софийски гробищен парк. 

Препубликуваме цялото съобщение на организацията и изразяваме нашата съпричастност към грубия акт на вандализъм, извършен в навечерието на религиозните празници на общността. 

Загрижени членове на софийската еврейска общност се свързаха притеснени с нас, след като по-рано днес са се натъкнали на множество разрушени надгробни плочи в еврейското гробище, което се намира на територията на Централен софийски гробищен парк.

Председателят на ОЕБ „Шалом“ д-р Александър Оскар своевременно се обърна към Столичната община по въпроса и получи уверение от зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов, който отговаря за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на общината, че ще се вземат всички необходими мерки за установяване самоличността на извършителите и техните подбуди.

Доц. Чобанов изрази искрено съжаление за този вандалски акт, особено в навечерието на три от най-важните и символични празници в еврейската религия – Рош Ашана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот.

Надяваме се щетите скоро да бъдат възстановени и вярваме, че отговорните институции ще гарантират в бъдеще подобни действия да не се повтарят.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.