SHARE

Едва 16% от българите посочват, че фалшивите новини са измисляне на несъществуващи събития*. Това са фактите, които дават сила на политиците и институциите в територията за крилатите им лъжи. Дали всичко, което лети, се яде? Решавате вие.

Класация на крилатите лъжи тази седмица за големи риби.

Много ни беше трудно да излъчим носителя на приза на „Терминал 3“ за крилата лъжа “ГОЛЯМАТА РИБА” тази седмица. Надпреварата е оспорвана. Всъщност оказва се, че не става дума за състезание, а за сговор. Всички свирят фалшиво, но в организирана какофония. Която звучи така:

Изтече печално известният доклад на БАН за АЕЦ “Белене”. И според него се оказва, че той е ненужно скъпоструващ гьол. О! Изненада! Тя идва от “подобреното” издание, което в кратце бе представено на българската публика, за да се радва народът, че ще плати нови десетки милиарди, за да се оползотвори “руският самовар”, който придобихме за едни други милиарди. Между другото метафората за скъпоструващия гьол не е наша. Не е и на БАН – те не употребяват този израз, да не се объркате. Фразата принадлежи на Бойко Борисов, но в негово предишно битие на премиер.

Ако ви е шизофренично, не се стряскайте. Бойко Борисов има свое първо издание, когато говореше едни неща, свое второ издание, когато говореше други неща, и свое трето издание, в което говори неща, които нямат нищо общо с първото и второто. Смяна на чипа, му казваше неговият патрон и покровител, гражданинът Сакскобургготски.

Гражданинът Сакскобургготски, чиято лъжа, че няма да има никакви материални претенции към България, изречена преди триумфалното му завръщане в територията, изглежда, е загубила давност.

Тази седмица станахме свидетели на отменен опит да бъде гласуван закон, който да заобиколи закона, за да се отменят съдебните решения по тези казуси. Свикнали сме. Нищо ново. Добре че се вдигна шум покрай “танца със саби”, който “цар” и “премиер” танцуваха заедно със саудитския принц, та приемането на закона се поотложи. Не очакваме да се отмени обаче. Очаквайте продължение!

Но понеже тръгнахме от темата АЕЦ “Белене”, все пак “цар-премиер” и “бодигард-премиер” имат общо и тук. Как? Ами Сакскобургготски рестартира за първи път този проект. За тези, които помнят, той беше изключително противоречив още тогава. Днес обаче, след като изтече засекретеният доклад, който трябваше да убеди българския народ какви ползи ще има от нова атомна централа, пък било то и изградена с безнадеждно остарели руски ядрени мощности на повече от 20 години, тази седмица Борисов предложи на своето правителство актуализирана Стратегия за национална сигурност. В нея се казва, че “Развитието на ядрената енергетика е от стратегическо значение за страната, като се подкрепя изграждането на нови мощности”. Къде е тук лъжата, ще попитате? Там, че няма никакви факти, на които да стъпи твърдението, че развитието на ядрената енергетика е от стратегическо значение за страната. Очакваха се от доклада на БАН. Но те не се съдържат там. Значи? И на второ, но не на последно място в същата стратегия са посочени като “жизненоважни гарантирането на правата, свободите, сигурността и благосъстоянието на гражданите”. Споменава се нещо и за запазване на суверенитета. Ето, това е крилата лъжа. Изграждането на нова АЕЦ с финансиране от „Росатом“, каквото предложение има и на което енергийният министър Теменужка Петкова изглежда гледа благосклонно, ще накърни благосъстоянието на гражданите, суверенитета на територията, а оттам директно и правата и свободите. Да не кажете, че не сме го казали! Писаното остава.

И понеже текстът стана дълъг, ще изброим много набързо останалите крилати лъжи:

„Булгартабак“ стартира кампания с медийно изявление, в което се казва, че “дружеството никога не е изнасяло своя продукция за контрагенти от Турция. В посочения документ от КОМ [турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата] също никъде не се споменава, че „Булгартабак“ участва със свои действия по какъвто и да било начин в контрабанда на цигари на територията на Турция”. Да, така е! Вярно е! Контрабандата не е легитимен внос! Това признание ли е?! Само ще оставим тук без допълнителен коментар другите твърдения от изявлението, а именно, че приватизацията на компанията е извършена прозрачно и сред собствениците й няма депутати и политици.

В какофонията на седмицата обаче се чу глас, който си позволи соло. И Изкара наяве лъжата на всички институции, ангажирани с въпроса, че със СРС-тата изобщо и ни най-малко не се злоупотребява. Шефът на бюрото за техния контрол беше категоричен:

Главният прокурор веднага отговори, че Бойко Рашков прави политически изказвания.

И в суматохата следствието се сдоби с нов отдавна предизвестен шеф – дясната ръка на Цацаров и негов дългогодишен заместник – Борислав Сарафов. Покрай това лъсна поредна дебела лъжа. Със секретно решение предходният състав на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е отказал да образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов. Подробна информация за това можете да научите от „Капитал„.

Накрая, за да се набие на очи, оставихме безспорно най-скандалната лъжа. Тази за убийствения мораториум върху лекарствата. Анализ на фактите на Института за пазарна икономика напълно опроверга твърдението, че това е икономически ефективно и с него се решават някакви проблеми. А ето какво пише във фейсбук Антоанета Тончева, завеждащ лаборатория по генетика и молекулярна биология в гр. Регенсбург – Германия: Едно, че през 2018 г. касата НЯМА да плаща за НОВИ ДИАГНОСТИЧНИ процедури и нови терапии. Второ – относно изпадналите от списъка медикаменти имам да кажа няколко неща.

НЕ СТАВА ДУМА ЗА експериментални или заместителни (генерици, биоподобни) терапии!!!

ПРОТИВНО на всички лъжи, които се тиражират от управляващите, от директор на НЗОК и директори на болници, установих следното: Едва за 4 медикамента одобрението за употреба в Европа е било получено през 2016 и 2017 г. Цялото инфо можете да видите тук. „Терминал 3“ се солидаризира с протеста, който е днес от 11 ч. пред Народно събрание.

Е, това е всичко за тази седмица, приятели! Празнувахте ли Никулден? Още един повод да ви кажем честит празник, шарани!

* Цитирано е проучване на „Алфа Рисърч“ по задание на фондация „Конрад Аденауер“

SHARE