Големите лъжи на АПИ за голямата ТОЛ-измама

Големите лъжи на АПИ за голямата ТОЛ-измама

SHARE

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) благоволи да ни уведоми, че вече е сключила скандалния договор за т.нар. „проактивен мониторинг“ (каквото и да означава това) и за „експлоатационна поддръжка“ (това вече всички знаем какво означава) на скандалната ТОЛ система в България. Изпълнителят е с мистериозното име „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. Зад това наименование стои консорциум (гражданско дружество по Закона за задължениярта и договорите), съставен от следните дъщерни дружества на австрийската фирма „Капш“ (Kapsch):

  • “Капш Телематик Технолоджис България” ЕАД,  
  • “Капш Телематик Сървисиз” ООД, Полша
  • “Капш Трафикком”, Милано, Италия
  • “Капш Трафикком Транспортейшън” ЕАД, България

Както вече сме споменавали, всички гореизброени компании са кухи дъщерни компании, които нямат никакви значими активи. Те са създадени с единствената цел да обслужват някакъв проект, за който са били регистрирани в съответната държава. Във всеки момент, в който възникне сериозен проблем в България и страната ни реши да насочи претенциите си към този консорциум за нарушение на договори за стотици милиони, може да се окаже, че членовете на консорциума могат да бъдат „изгорени“ или да бъдат оставени да фалират, без да засегнат холдинговото дружество. Основната компания, носител на всички права на интелектуална собственост и ноу-хау, свързано с ТОЛ, се казва – “Капш ТрафикКомАД (Kapsch TrafficCom AG) и е регистрирано във Виена, Австрия. 

Но да се върнем на консорциума „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД. 

АПИ не са по никакъв начин притеснени от това, че консорциумът няма никакви сериозни активи. Въпреки това, той ще експлоатира ТОЛ системата в България срещу скромните 28 милиона лева. На година. В продължение на 5 години. Общо – 141 милиона лева за следващите 5 години.

С лекота щяхме да махнем с ръка и да кажем, че тези 141 милиона лева са нищо на фона на кражбата, свързана с обществените поръчки за „Турски“ („Балкански“ или „Руски“) поток на стойност от около 3 милиарда лева. В България, някакви си 141 милиона дори може да не бъдат забелязани от малкото останали, т.нар. „читави“ медии. 

Но, не щеш ли, същият този консорциум („Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД) е вече изпълнител за създаването на същата тази ТОЛ система в България от началото на 2018 г. От тази предходна поръчка скандалният консорциум вече е получил „скромните“ 180 милиона лева с ДДС. Поне да беше изградил тази национална ТОЛ система! Към момента, всички предвидени в нея компоненти не са изпълнени дори наполовина. Платили сме 180 милиона лева с ДДС за нещо което трябваше да бъде готово към края на 2018 г. От началото на 2019 г. (15.02.2019 г.) трябваше да имаме работеща система за електронна винетка, но проблемите продължиха много месеци след това. От 15 август 2019 г. трябваше да влезе в експлоатация и ТОЛ системата за тежкотоварните превозни средства. Стана готова с много уговори и много по-късноедва в края на март 2020 г. На всичкото отгоре, заради с оправданието заради пандемията от Ковид-19 през миналата година ТОЛ системата не беше контролирана от съответните компетентни държавни органи през по-голямата част от времето. А и системите за автоматичен контрол изобщо не бяха изградени.

Ние, данъкоплатците, трябва да се радваме, ако минем „ниско“ – само с тези близо 320 милиона лева. Всъщност, схемата не е никак безобидна. Освен на входа, Капш е и на изхода на българската национална ТОЛ система. Освен, че са я създали, от Капш са се погрижили и за това, в България да няма никой друг, който да разпространява винетки и ТОЛ такси. Капш си направи и собствен т.нар. „национален доставчик на услуги“ (НДУ) – „Интелигентни трафик системи“ АД (ИТС). ИТС е почти пълен монополист на пазара на продажбата на електронни винетки и ТОЛ такси, както стана ясно от изнесената публично информация от самата АПИ. С други думи, когато купувате електронна винетка или когато плащате ТОЛ такса в България, 85% е вероятността да правите това през ИТС. Тогава, знайте, че давате и 7% комисион от цената на винетката / ТОЛ таксата на ИТС, т.е. на същата тази австрийска фирма Капш. В числа нещата изглеждат така – плащате 97 лева за годишна винетка за собствения си личен автомобил. Ако го правите при продавач, който е свързан с ИТС, плащате 6,79 лв. на Капш за същата тази винетка.

Последното изречение от съобщението за медиите на АПИ е следното: „По подобен начин се поддържа тол системата в Чехия, а преди години е оперирана и системата в Германия.“ Това твърдение е особено нагло, най-вече поради факта, че е напълно невярно

В Германия национална ТОЛ система е въведена през 2005 г. Пръвоначално само за камиони над 12 т технически допустима максимална маса и само за 10 000 км федерални пътища. Едва след 2015 г. се включват камиони над 7.5 т технически допустима максимална маса и по-дълга пътна мрежа. За периода 2005 – 2018 г. германското федерално правителство е събрало от ТОЛ, само от тежкотоварни автомобили, около 58 милиарда евро. Добавете и около 8 милиарда за 2019 г. И още толкова през 2020 г. ТОЛ системата в Германия е създадена чрез публично-частно партньорство. Държавата (независимо, че става въпрос за най-богатата държава в Европа и една от най-богатите в света!) не е платила нито една стотинка (евроцент) за създаването на ТОЛ системата. Инвестицията е изцяло за сметка на участващите в консорциума „Тол Кълект“ (Toll Collect). Там участват германските гиганти „Дойче Телеком“ (Deutsche Telekom) и „Даймлер“ (Daimler), както и френската дъщерна компания на Венси (Vinci) – „Кофирут“ (Cofiroute). 

10 години след инсталиране на германската ТОЛ система, германската държава проведе обществена поръчка за въвеждане на ТОЛ такса за леките автомобили. Поръчката бе спечелена от Капш в консорциум с „Ивентим“ (CTS Eventim – международен лидер в сферата на продажбата на билети и концерти / забавления / събития на живо). В края на май през 2019 година лично германският канцлер Ангела Меркел в публично изявление съобщи, че Съдът на Европейския съюз се е произнесъл с решение, че ТОЛ системата за лични автомобили в Германия е дискриминационна и договорът на Капш с федералното немско правителство е прекратен поради това, че компаниятае заблудила германското правителство и е създала условия за дискриминация, нарушила е редица европейски нормативи, забавила е доставката и са ползвали непозволени подизпълнители.

Още по-брутална е лъжата по отношение на Чехия. Фактите са, че ТОЛ система в Чехия е въведена през 2007 г. Изпълнител действително е Капш. До 20 септември 2018 година неин оператор е Капш (името на системата е MYTO). Но на тази дата в Чешката република бе потвърден 10-годишния договор за експлоатация на ТОЛ системата в страната с консорциума на CzechToll (собственост на най-голямата чешка финансова и телекомуникационна компания PPF Group, собственост на най-богатия чех – Петр Келнер, придобил контрола и върху Telenor в България) и SkyToll (оператора на словашката тол система). Това стана след окончателното отхвърляне на жалбата на Капш от страна на чешкия орган за защита на конкуренцията по продължаващата твърде дълго процедура за избор на нов изпълнител на тол системата в страната. Консорциумът CzechToll / SkyToll подписа 10-годишен договор за опериране на системата, който започна преди повече от година – на 1 януари 2020 г

В Чехия в началото на март 2019 година националният орган за борба с организираната престъпност претърси офисите на “Капш” в страната, и в рамките на операцията чешката полиция е извършвала следствени действия и в офиса на заместник-председателя на управляващата партия ANO Ярослав Фалтинек, както и в апартамента на изпълнителния директор на „Капш“ в Чехия, Карел Файкс, а също и в сградата на антимонополната комисия в Бърно. Внесени бяха обвинения за извършени корупционни престъпления и злоупотреба с публични средства. Като резултат в Чехия се оказа, че държавата печели с 1 милиард повече, откакто буквално със специални полицейски сили изгониха Капш от оперирането на тол-системата им.

Не за първи път институциите в България разпространяват откровени лъжи и фалшиви новини в опит да прикрият огромни корупционни схеми. И това е така на първо място, защото няма кой да разследва цялата корупционна схема, която стои зад голямата ТОЛ-измама в България. И единствените, които я разкриха, станаха жертва на същата тази система. Основателите на „Телетол“ – Лиляна Деянова и Мартин Димитров, сезираха за всички нередности главния прокурор (тогава Сотир Цацаров) в сигнал, който наброява близо 600 страници, заедно с доказателствата. Сигналът бе подаден още през юли 2019 г. Вместо да се задейства по този сигнал, прокуратурата задържа основателите и основни акционери в „Телетол“ АД. Мартин Димитров и Лиляна Деянова прекараха в ареста на Софийския затвор 4 месеца. Днес – близо 9 месеца по-късно обвинения все още няма, а тормозът срещу тях вече е пренесен в КПКОНПИ. Ето така се прикрива корупционна схема за милиарди. И замесените са готови на всичко.

SHARE