SHARE

Главният прокурор Джеф Сешънс се застъпва за Тръмп по време на изслушването си пред сената.

1. “Ако се е случил някакъв разговор с руския посланик, не си спомням”, заяви Сешънс по отношение на потенциалния му трети разговор с руския посланик в хотела Mayflower, който според Сешънс се е случил в зала пълна с множество хора и не е водил личен разговор с руския посланик Сергей Кисляк.  За останалите два разговора Сешънс потвърди, че са се случили, макар в началото на годината да премълча под клетва информацията за срещите.

Сешънс допълни, че никога не се е срещал или имал разговори с никой руски държавник по отношение на намесата на Русия в САЩ.

2. След отвода му по отношение на разследването за сътрудничество между екипа на Тръмп и Русия Сешънс не е получавал никаква информация за разследването. “Дори рядко чета медийните публикации.”

3. За отстраняването на Джеймс Коуми Сешънс заяви, че е направил препоръката си заради множество причини и поради препоръките на зам. главния прокурор Розенстайн.

4. Джеф Сешънс отаказа да участва по какъвто и да начин при евентуално освобождаване на специалния прокурор, разследващ сътрудничеството между екипа на Тръмп и Русия, за което се появиха сведения през последните дни.

6. Сешънс заяви под клетва, че по никакъв начин не е сътрудничил в намесата на Русия и не е чувал по време на кампанията никой от екипа на Тръмп да говори за това.

Коуми е изразил недоволството си от това, че е останал сам на срещата си с Тръмп, на която президентът го е помолил да “изостави” разследването срещу ген. Флин, който бе уволнен, тъй като излъга, че не е провеждал разговори с руския посланик за руските санкции.

7. Сешънс отказва да коментира всякаква комуникация с Тръмп, позовавайки се на дълголетна традиция да не се разкриват разговорите между главния прокурор и президента на САЩ. Редица сенатори му напомниха, че няма правило, което да го задължава да мълчи.

Изненадващо главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс, който бе уличен в тайни контакти с руския посланик, реши днес да представи показания под клетва пред комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

Не се очакваше Сешънс да дава показания, въпреки че е замесен в разследването на американските власти за това дали екипът на Тръмп си е сътрудничил с Русия при намесата ѝ на американските избори през 2016 г.

Сешънс  отговаря под клетва за ролята си в уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коуми, който миналата седмица бе разпитван от комисията. Сешънс също така вече излъга за две срещи  с руския посланик Сергей Кисляк на изслушванията в Сената за неговата кандидатура, което бе и причина да си направи отвод по разследванията срещу намесата на Русия, въпреки че след това подкрепи уволнението на Коуми.

През последните седмици се заговори и за още срещи на Сешънс с руския посланик. Първият път, в който бе уличен, че е спестил пред Сената за двете си срещи с Кисляк, се заговори той да бъде подведен под наказателна отговорност за клетвопрестъпничество и положението му допълнително ще се утежни, ако и до ден днешен той продължава да укрива срещи със Сергей Кисляк.

Може да гледате на живо изслушването тук:

Миналата седмица говорителят на Тръмп Шон Спайсър отказа да потвърди, че главният прокурор на Тръмп още се ползва с доверието на президента – нещо, което се случи и преди уволнението на директора на ФБР Джеймс Коуми. Въпреки това не се знае дали днес Сешънс ще застане на страната на президента или на бившия директор на ФБР.

Днес също така „приятел на Тръмп“ бе цитиран от американската преса да твърди, че президентът обмисля уволнението на специалния прокурор Робърт Мълър, който бе назначен от зам. главния прокурор Розенстайн след уволнението на Коуми. По-късно през деня Розенстайн бе категоричен, че той няма да уволни директора.

Кратка предистория на изслушването

На 8 януари 2017 г. от американските служби за сигурност – ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност, които публикуваха доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. В доклада директно се констатира, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

На 20 март 2017 г. директорът на ФБР потвърди пред американския Конгрес, че се води разследване за това дали екипът на Тръмп си е сътрудничил с Русия при опитите на Кремъл Тръмп да бъде избран за президент.

Вече е установено, че Русия по безпрецедентен начин чрез хакерски атаки и пропаганда се е намесила в американските избори. Установено е и че това е било с цел да се помогне на Доналд Тръмп да бъде избран за президент. Целта на разследването на ФБР бе да установи дали тази помощ е дошла със сътрудничество от страна на кампанията на Доналд Тръмп.

На 9 май 2017 г. Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми и по негово собствено признание в интервю за NBC това се случи заради “онова нещо с Русия”. До 9 май в публичното пространство вече бе излязла информация за това, че ФБР вече е имало достатъчно доказателства срещу ген. Майкъл Флин – бившия съветник по националната сигурност на президента, който  бе уволнен, след като стана ясно, че е провел разговори с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали. Срещу него и бившия шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт се водят разследвания за недекларирани приходи от Русия. Начело е вече от новоназначения специален прокурор, отговорен за случая със сътрудничеството между екипа на Тръмп и Русия Робър Мълър. Повече за това може да научите тук. Води се също така разследване срещу съветника на Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър, както и срещу главния прокурор на Тръмп Джеф Сешънс за нерегламентирани контакти с руски официални лица.

Четири основни извода научихме от изслушването на уволнения от Тръмп директор на ФБР Джеймс Коуми пред комисията по разузнаване в американския сенат.

1) Коуми потвърди, че Тръмп се е намесил в разследването, но Тръмп не е отправял пряка молба разследването да бъде прекратено. 

Президентът Тръмп е помолил Коуми за три неща, които повдигат съмнения за възпрепятстване на правосъдието:

1. За неговата “лоялност” в момент, в който Тръмп го е поставил под напрежение дали ще запази работата си.

3. Да разсее всякакво съмнение, че президентът е разследван.

3. Да прекрати разследването на ФБР срещу уволнения съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

2) В ръцете на специалния прокурор Робърт Мълър е да реши дали има възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп. Както и всичко останало. 

След уволнението на Коуми бе назначен специалният прокурор Робърт Мълър, който има правомощието да разследва всичко по отношение на това дали има сътрудничество между кампанията на Тръмп и Русия.

3) Коуми смята президента за лъжец. 

Директорът на ФБР заяви категорично по време на изслушването, че е правил своите записките на личните си разговори с Тръмп, тъй като е смятал, че Тръмп може да излъже за това какво двамата са говорили.

4) Причината Коуми да разпространи записките си са твърденията на Тръмп по негов адрес и желанието му да бъде назначен специален прокурор по случая.

Обвинението на президента, че е уволнил Коуми заради “онова нещо с Русия”, го е принудило да разпространи личните си записки, в които се твърди, че Тръмп му е оказвал натиск да прекрати разследването.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.