SHARE

В българския парламент и общество върлува хомофобия преди началото на „София прайд“, докато в Европа Бойко Борисов моли френския президент да не забравя „периферните“ държави членки: изпълнен с противоречия, това е образът на България в световните медии тази седмица.

“Българският Доналд Тръмп иска гей политиците да се разкрият”, разказва журналистът Емили Тамкин за Foreign Policy. Изданието говори за заявлението на Веселин Марешки, че законодателите трябва да разкрият сексуалната си ориентация, за да избегнат конфликт на интереси.

“Марешки, който описва себе си като “българския Доналд Тръмп”, предполага, че може би хомосексуалистите имат нужда да крият сексуалната си ориентация, защото се срамуват. Имайки предвид, че едва преди пет години български православен свещеник призова участващите в прайда да бъдат замервани с камъни, срамът най-вероятно не е причината законодателите да не желаят да разкриват сексуалната си ориентация”, напомня Тамкин.

Материалът цитира Радослав Стоянов, организатора на тазгодишния прайд, който казва пред The Balkan Insight, че: “Неговите изказвания носят посланието, че хомосексуалистите трябва да бъдат лишени от политическо представителство и не бива да са на власт”.

“Гей прайдът в София трябва да покаже една толерантна България”, предава за Human Rights Watch кореспондентът Кайл Найт.

“Група, която се нарича “Национална съпротива” и се заклева да защити България от “чужди идеологии”, сред които парламентарната демокрация, моралният упадък, включително “силно пропагандирана содомия”; и “паразитирането на малцинствата”, се е регистрирала за контрадемонстрация на същото място, на което „София прайд“ ще се състои в събота. Във видеосъобщение, което промотира събитието, лидерът Благовест Асенов призовава хората да донесат метли и лопати с дървени дръжки, за да изчистят София от боклуците.” Материалът припомня за демонстрациите срещу бежанци на 1 май тази година, в които Асенов описа имигрантите като “социални паразити”. 

В статията се споменава за “слабата защита”, осигурена на прайд маршовете. Според доклад на Amnesty International полицията в България е оправдавала нападения над участници, казвайки, че може би са били атакувани, “защото са се обличали шарено”.

“Ясно е, че Фъндъкова има дълг да застане зад българското ЛБГТ общество. […] Въпросът е: ще намери ли кметът куража да ги подкрепи?”, реторично завършва материалът.

“Макрон подкрепя България”, пише френският Le Figaro.Президентът Еманюел Макрон обеща днес на премиера Бойко Борисов да “придружи в усилията” България, за да се “приближи и интегрира” в еврозоната и Шенген, “щом всички критерии бъдат изпълнени”, цитират френския президент от изданието.

“България, най-бедната държава в ЕС, която се присъедини през 2007 г., иска да ускори пътя си към приемането на единна валута и в момента води активна кампания, за да получи подкрепата на членовете на еврозоната.” По време на вчерашното си посещение Бойко Борисов поздрави Макрон за победата му и призова за единна Европа, която да не забравя периферните държави.

The Balkan Insight говори за “безсилната и слабо финансирана” Българска армия. “Под натиск от НАТО българските лидери се съгласяват да възстановят отбранителните възможности на страната възможно най-бързо, но плановете им за финансиране все още са неясни”, разказва кореспондентът Мария Черешева.

“Българските лидери, присъствали на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президентът Румен Радев на 30 май, се съгласиха, че до края на годината страната трябва да установи план за достигане на критериите на НАТО за изразходване на поне 2% от БВП за отбрана до 2024 г., както и нова стратегия за национална сигурност.” България трябва да предприеме конкретни мерки до края на юни относно модернизирането на армията си, както и да се бори с проблеми като недостиг на персонал и остаряло оръжие, разказва статията.

Властите в Гърция подлагат на одит 70 гръцки бизнеса със седалище в България. Целта е да се определи дали компаниите са активни, или просто са преместили седалището си в България, за да се възползват от по-ниски данъци, предава Филип Крисополос за Greek Reporter. Първи резултати показват, че 80% от фирмите са фиктивни и се очаква 56 компании да платят глоби и данък върху доходи, укривани от гръцките власти и декларирани единствено в България.

Бюлетина изготви: Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.