SHARE

Днес европейските лидери ще потвърдят заключението, че не е постигнат „достатъчен напредък“ в развода с Британия, за да започнат преговорите по търговско споразумение. „Не сме дори наполовина там“, заяви френският президент Макрон пред медиите.

Ход, който може да струва на Тереза Мей скъпо.  Твърдите евроскептици в партията ѝ се подготвят да напуснат ЕС без никакво споразумение и могат да използват повода, че Брюксел отказва да започне преговорите по търговско споразумение. Винаги амбициозният Борис Джонсън също може да използва повода като доказателство, че Тереза Мей не се справя и е време на бъде сменена.

В опит да предотвратят такъв сценарий днес от Европа искат да смекчат реториката. Да, напредъкът не е достатъчен днес, но може да е достатъчен декември месец и тогава да започнат преговорите, е посланието, което чуваме от втория ден на Европейския съвет в Брюксел.

Ангела Меркел заяви още вчера, че „няма съмнение“, че ще бъде постигната сделка, стига всички да постъпят разумно.

Тя се изуми и на онези, които твърдят, че съществува сценарий за някаква сделка, каквато британския министър по напускане на ЕС Дейвид Дейвис обяви, че подготвя.

„Ако всички използваме разсъдъка си, нямам никакво съмнение, че ще постигнем добър резултат. Вярвам, че в противоречение на начина, по който се представят нещата в британската преса, нещата напредват стъпка по стъпка.“

Подобна реторика чуваме и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че лидерите на ЕС са постигнали съгласие да започнат „подготвка“ за втората фаза – търговските преговори.

С други думи – прогресът по развода не е достатъчен, но в знак на добра воля лидерите дават на Тереза Мей глътка въздух, като заявяват, че преговорите за бъдещите търговски отношения може да започнат през декември.

ЕС настоява първо страните да постигнат споразумение по „развода“ – или какво ще стане с правата на гражданите, границите (особено Северна Ирландия) и задълженията на Британия.

И когато започнаха преговорите по-рано тази година, Обединеното кралство се съгласи на този подход – разводът и бъдещите отношения да бъдат преговаряни едно по едно.

Но напредък по първата част все още няма, тъй като правителството на Тереза Мей е разкъсано от вътрешна битка и единственият план, който тя представи на реч във Флоренция, беше подкопан от външния ѝ министър Борис Джонсън.

На Европейския съвет Мей е казала на останалите лидери, че тя осъзнава, че дори казаното във Флоренция не е достатъчно, особено по отношение на финансовите задължения на кралството към съюза, съобщава Лора Кинсбърг от BBC. 

 

Наскоро председателят на Европейския парламент определи обещаните 20 милиарда евро от Британия като „семки“ (по точно „фъстъци“, peanuts) и че ЕС иска поне 50-60 милиарда. Което отговаря на поетите задължения на кралството към седемгодишния бюджет на ЕС.

 

В това отношение Тереза Мей е направила допълнителна крачка, като е заявила вчера, че е готова да даде допълнителни 20 милиарда, което прави общата сума на 40 млрд. евро.

Европа получава отстъпки за парите, а Тереза Мей шанс да спаси преговорите и креслото си. 

Въпреки това ЕС остава скептичен към готовността на британците да напуснат без никаква сделка.

Еманюел Макрон направо си го нарече „блъф“.

„Може да има шум, блъфиране, фалшиви новини, вторични герои и коментатори на тези дискусии – това мога да кажа е медийният занаят“, заяви той, очевидно визирайки както медиите, така може би и „вторичния герой и коментатор“ Борис Джонсън, но Макрон настоя, че опцията за никаква сделка никога не е била част от дискусиите.

„Още много трябва да се направи“, преди да започнат преговорите за търговско споразумение, допълни той. „Не сме дори наполовина там.“

„Проблемът на Тереза Мей е, че тези, които искаха Брекзит, никога не обясниха на британския народ каква ще е цената.“

 

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat