SHARE

Погребалната церемония за изпращането на Симон Вейл започна в 10:30 тази сутрин в Париж, а на нея присъства и българският премиер Бойко Борисов. Симон Вейл, първата жена, председател на Европейския парламент, оцеляла в ужасите на нацистките концлагери и символ на борбата за равенство на мъжете и жените, лице на закона за легализация на абортите, почина на 30 юни. Френският президент Еманюел Макрон обави днес, че тя ще почива редом до съпруга си в Пантеонa в Париж, където са останките на личности като Волтер, Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Мария Кюри и много други с принос за държавата и света. 

Полагане на Симон Вейл в Пантеона Снимка: Twitter

Президентът на Франция Еманюел Макрон държа реч, в която призова „за момент да оставим официалностите“ на подобно събитие и говори за ужаса на лагерите на смъртта, трудния живот и наследството, което Симон Вейл оставя на Франция и света:

„Нейната битка бе за предотвратяване на ужасните и смъртоносни условия на абортите, но и срещу лицемерието на обществото, които те пораждат. Тя напълно принадлежи към историята на нашето съвремие“, каза той. „Спомням си и за други нейни битки: за ратифицирането на Всеобщата декларация за правата на човека на ООН, за социалното приобщаване, за правата на хората в Югославия и навсякъде, винаги, нейната борба срещу расизма и антисемитизма.“

„Мадам Вейл, вие дадохте на нашия живот светлината, която носехте у себе си“ – Еманюел Макрон

 

Моментът, в който Еманюел Макрон обяви, че със съгласието на семейството на Вейл тя ще почива редом със съпруга си в Пантеона в Париж

Здравето на бившия френски президент Жак Ширак не позволи той да присъства на погребението. На негово място дойде съпругата му Бернадет, но трима други бивши държавни глави – Валери Жискар д’Естен, Никола Саркози и Франсоа Оланд бяха на церемонията. Присъства и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Люксембург Ксавие Батани, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и други.

Синовете на Симон Вейл – Пиер-Франсоа и Жан. Снимка: thelocal.fr
Снимка: Facebook

Премиерът Борисов, който също бе поканен, заяви във Facebook, че „тя ще бъде запомнена като един от най-успешните политици и активист в Европа, първата жена, председател на ЕП, и една от най-популярните и ползващи се с широко доверие обществени фигури във Франция“.

В цяла Франция знамето на ЕС ще бъде свалено наполовина в знак на траур, а френският флаг ще бъде покрит с черно. 

Президентът на Европейския парламент Антонио Таяни заяви в понеделник, че: „една от най-великите фигури на нашето време, която остави следа в историята на Европа и значителен принос за развитието на парламента [на ЕС]“. Нейното наследство ще продължава да живее във Франция, която днес положи в Пантеона своя „най-добър“ човек.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.