SHARE

От проф. Калина Бончева, Университет в Шефилд и Клер Першан, политически координатор в EU DisinfoLab

Ключови точки в текста:

  • Това проучване за анти-ваксинната дезинформация в България разкрива много реторики, които вече бяха развенчани от проверяващите факти в други страни: откриваме, че 97% от всички постове в споменатата извадка съдържащи анти-ваксинна дезинформация не са имали генерирани етикети за проверка на фактите и все още са били активни въпреки явното нарушаване на политиките на Facebook срещу дезинформацията за ваксините.
  • На 17 март (веднага след като приключихме нашето проучване) Facebook обяви промени в своите политики, управляващи Групите, по отношение ограничаването на рийча, налагането на пробация върху потребителите  и дори банването им за нарушаване на политиките на платформата. Когато оценявахме въздействието на тази политика в България, не открихме очевидни доказателства за ограничения или санкции. По-скоро открихме много нови антиваксърски публикации.
  • В допълнение към повтарящите се реторики, които вече бяха развенчани от проверяващите в други страни, ние открихме и широк спектър от вътрешно култивирана в България дезинформация – това подчертава необходимостта от локализирани политики и местна експертиза – всичко това изисква подкрепа от гражданското общество.
  • Facebook трябва да засили усилията си в България и в страни като нея – страни, в които компанията няма независими партньори за проверка на фактите и дезинформацията на ваксините (и други видове дезинформация) се разпространява неконтролирано в платформата.
  • Като първа стъпка и в рамките на ангажиментите си към Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията, Facebook трябва да предостави дезагрегирани данни по държави-членки в целия ЕС, демонстрирайки как неговите политики взаимодействат с всеки в национален контекст и как си сътрудничи с местните структури, които проверяват фактите и гражданското общество.

Избрахме България за свой обект на практическо проучване, тъй като тя е държава-членка на ЕС, а също и поради факта, че българският използва кирилица, което може да направи публикациите по-трудни за модериране с помощта на инструментите на Facebook, които първоначално са разработени за езици базирани на латиница.

Между 10 януари и 28 февруари 2021 г. идентифицирахме над 12 публични български групи във Facebook, посветени на COVID-19 и теми, свързани с ваксините, с имена, които ясно показват техния антиваксинен и конспиративен характер. Всички тези имена на групи очевидно нарушават настоящите политики на Facebook, но според CrowdTangle (водеща платформа за откриване на съдържание и социален мониторинг за издатели и марки) към 14 март 2021 г. всички тези групи са били активни във Фейсбук.

За нашия качествен анализ избрахме случайна извадка от 100 публикации от тези групи, които бяха свързани с ваксинацията срещу COVID-19 и бяха публикувани между 1 декември 2020 г. и 14 март 2021 г. Сред тях 97% бяха на разположение без предупреждение за проверка на факти като от 14 март 2021 г. 2% носят предупреждения за проверка на фактите (поради публикации от потребители от други държави, които споделят същите видеоклипове), а 1% са премахнати.

Сред тях бе и фалшивото твърдение, което привлече най-много взаимодействия в българската извадка (общо 9753), а именно видеото за ваксинацията на Камала Харис, което е фалшиво и няма генериран от Фейсбук предупредителен етикет.

Също така идентифицирахме публикации, разпространяващи невярно твърдение, че американската медицинска сестра Тифани Доувър е починала след получаване на ваксината Pfizer.

За всяка публикация в нашата произволна извадка определихме държавата от която произхожда сигналът за дезинформация и свързаното съдържание (снимка, видео, публикация в блог, новинарски медии и т.н.). Когато публикацията споделя съдържание от друга държава, но с допълнителен тектс, добавен от българския потребител, който го е публикувал, и двете държави излизат обозначени.

Както се вижда от графиката по-горе, по-голямата част от неверните твърдения произхождат от самата България, последвани  от САЩ, Германия, Великобритания, Русия, Италия, Испания и Индия. Някои от най-ангажираните със съдържание, произхождащо от САЩ, бяха повторни споделяния на вече развенчани видеоклипове, но също така и съдържание, популяризирано от Джуди Миковиц, Робърт Ф. Кенеди-младши и няколко американски блога и уебсайта.

Интересното е, че в процеса на изучаване на новинарска статия, която произхожда от Германия и е публикувана с антиваксърски разказ в България, ние разкрихме няколко германски антиваксърски  публикации във Facebook, които все още бяха активни, и бяха споделени в български групи.

По отношение на неверните твърдения и доказателства, произхождащи от България, те се съсредоточават върху много от същите категории (напр. „ваксината е опасна“), но включват доказателства, предоставени от местни онлайн сайтове с ниска достоверност (сайтове, които се представят като новинарски медии), местни лекари, и политици. Когато са обсъдени случаи на смърт, вредни странични ефекти или отказ от ваксина, те са предимно от български получатели на ваксини, с изключение на Камала Харис, Тифани Доувър и главен изпълнителен директор на Pfizer, чието решение да изчака, докато неговата възрастова група отговаря на условията за ваксинация, е възприето като отказ от ваксина поради несигурност на ваксината Pfizer. В последния случай са посочени авторитетни информационни източници като доказателство, но те са поставени в невярно повествование.

Долната графика показва разпределението на категориите с високо ниво на дезинформация на ваксините в нашата извадка.

Както в първото ни проучване, реториката „ваксините са опасни“ остава доминиращата категория (53%), но разпространението на тези неверни твърдения на български език е с 16% по-ниско, отколкото в нашата международна извадка по-горе. Често разпространявани неверни твърдения, свързани с ваксината, че е опасна, тъй като е разработена твърде бързо и може да причини смъртни случаи, рак, ХИВ, конвулсии и други опасни странични ефекти и че съдържа опасни съставки, които променят нашата ДНК и че тя съдържа наночастици, които са свързани със заговори за световно господство и контрол. Поради проруските настроения в страната имаше и постове, които твърдят, че само руската ваксина Sputnik-V е безопасна.

Втората най-доминираща категория неверни твърдения се отнасят до „ваксините като лош план“ (31%) – така беше и в предишното ни проучване (28%). Най-разпространените неверни твърдения, свързани с дълбоки държавни конспирации, отново бяха тези, идентифицирани в предишното ни проучване – Бил Гейтс, печалба от ваксината, разрешене от правителството геноцид / експеримент с масивна ваксина и др. Има обаче и споменавания, които включват Европейската комисия, българското правителство и българския премиер.

Не трябва да се подценява вредното средносрочно и дългосрочно въздействие на наличието на такава дезинформация в тези български конспиративни групи.

Ваксината като безполезно лекарство за COVID-19 присъства в 6% от неверните твърдения. По-конкретно отделихме и неверни твърдения, свързани с нарушаване на гражданските права и свободи, напр. чрез задължителна ваксинация, която представлява 4%. Имаше и публикации, които отправяха сексистки твърдения, насочени към дискредитиране на жена български лекар, която се опитва да насърчи ваксинацията.

Заключение и препоръки:

Това проучване на анти-ваксинната дезинформация в България до 14 март 2021 г. разкри много реторики, които вече бяха развенчани от проверяващи факти в други страни, както и широк спектър от „вътрешно култивирани“ реторики целящи дезинформация. Най-поразителното откритие беше, че 97% от всички публикации против ваксините, включени в нашето проучване, нямат етикети за проверка на фактите и все още са активни, въпреки че очевидно нарушават политиките на Facebook срещу дезинформацията.

Докладът за прозрачност на Facebook през ноември 2020 г. към Кодекса на ЕС за дезинформация гласи, че Facebook е премахнал 35 000 части съдържание съгласно политиката им за дезинформация и вреда. Установихме обаче, че през същия 30-дневен период има 4900 публикации в шест от най-плодовитите български анти-вакс, анти-COVID и анти-5G групи, които привлякоха над 102 000 взаимодействия (в страна с малко над 7 милиона жители).

Съвсем наскоро, на 17 март (веднага след като приключихме нашето проучване), Facebook обяви промени в своите политики, управляващи Групите, по отношение на умереността, ограничаването на обхвата, поставянето на потребители на пробация и дори забраната им за нарушаване на политиките на платформата. За да проверим дали тези промени са оказали влияние, ние отново прегледахме тези български антиваксърски и COVID-19 конспиративни публични групи на 6 април 2021 г. и не открихме очевидни доказателства за ограничения или санкции. Все още има много нови антиваксърски публикации от изминалата седмица, увековечаващи много от разказите, които разкрихме през първата половина на март (преди промени в политиката на групата).

Нашето изследване е ясно доказателство, че в страни, в които Facebook няма независими партньори за проверка на фактите, дезинформацията на ваксините остава голяма и се разпространява безпрепятствено в платформата. Това е един казус, но България в никакъв случай не е единствената държава, пренебрегвана от модерационните политики на Facebook.

Facebook се ангажира да се справи с дезинформацията във всички държави-членки на ЕС чрез Кодекса на ЕС за дезинформация и това изследване показва, че тези ангажименти не се изпълняват еднакво или адекватно в целия блок. Призоваваме Facebook да засили усилията си в България, но също и в страни като нея, където компанията може да смята, че има по-малко печалба, но където здравето и безопасността на гражданите и правителствата могат да загубят много. Като предварително усилие Фейсбук трябва да се ангажира с предоставянето на дезагрегирани данни по държави-членки в ЕС, като ясно показва как неговите политики взаимодействат с всеки национален контекст и как си сътрудничи с проверяващи факти и участници в гражданското общество със седалище в тази държава. Преобладаването на „домашно отгледани“ разкази, в допълнение към локализираните версии на разказите за глобална дезинформация, засилва необходимостта от локализирани политики, местен капацитет и местен опит – всички те изискват подкрепа от гражданското общество.

Законът за цифровите услуги и преработеният Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията предоставят възможност за отстраняване на тази ситуация в целия ЕС. Европейските законодатели трябва да гарантират, че ревизираният Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията изисква от всички, подписали платформи, да предоставят дезагрегирани данни от държави-членки . Подписалите трябва да докладват за ресурсите, които отделят за доверие и безопасност, проверка на факти, модериране на съдържанието и за гражданското общество като цяло във всяка държава-членка, както и за въздействието на тези партньорства и ангажименти. Платформите също трябва да предоставят данни за това колко хора са достигнати чрез дезинформация, с цел по-добро разбиране и смекчаване на въздействието й. Междувременно Законът за цифровите услуги трябва да гарантира, че координаторите на цифрови услуги на национално ниво разполагат с ясен процес, за да се гарантира официалното остановяване и участнието на доверени сигнализатори на дезинформация.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.