SHARE

Посланикът на САЩ Ерик Рубин разговаря с журналиста Надежда Узунова за Нова тв – за президента Тръмп и имиграцията, закона „Магнитски“ и Цветан Василев, вземането на страна в политически конфликти и връзката между Америка и България. Представяме ви акценти и цитати от интервюто в по-малко от 600 думи.

Притеснява ли се от политиката на новия президент Тръмп?

 • „Отговорът е не. Защото и този американски президент, както и всички след падането на комунизма тук, подкрепя българската демокрация.“
 • Относно въпроса защо президентът Тръмп иска да спре лотарията за зелена карта Рубин успокоява, че предложението е все още единствено това – предложение, и въпреки подкрепата на президента то тепърва ще бъде обсъждано.

За Цветан Василев и опита му да потърси закрила по закона „Магнитски“ в САЩ

 • На въпроса дали в призивите към президента Тръмп да посети България ще бъде споменат и опитът на Цветан Василев да потърси защита по закона „Магнитски“:
  “Сигурен съм, че той вече е добре информиран по въпроса. Да – ние сме наясно с този случай, но това е един правен казус. Затова не мога да го коментирам. Като правило не обсъждаме съдебни дела.”
 • Рубин не обсъжда и дали Василев трябва да получи защита. Обявява, че за това трябва да се произнесат висшите съдебни инстанции. Отрича българските властимащи по високите етажи да са го търсили за подкрепа по случая.

За това как САЩ се отнасят към ситуацията в България

 • “През последните 25 години Америка направи много, за да се подобри съдебната система в България, да стане по-прозрачна, да отговаря на международните стандарти. Без съмнение има още какво да се свърши, затова ние подкрепяме съдебната реформа.”
 • “Нека ви кажа нещо – хората, които ни обвиняват, че се бъркаме, са същите, които казват, че никой не може да им повлияе. Това е доста странно.”
 • “Не вземам страна и не се меся по вътрешни конфликти. Ние подкрепяме принципи, идеи – прозрачността, върховенството на закона, но не можем да подкрепим един човек срещу друг. Не сме партизани и няма да позволим да бъдем въвлечени в междуличностни интриги.“ 

“Ако аз купувах самолети – без колебание щях да избера Ф-16.”

За това какво е нужно на страната ни

 • “Важно е да се отървете от техниката от съветската ера.”
 • На въпроса кой ще промени България: “Ще я променят смелите, упоритите и талантливи българи – хората, които имат страхотни постижения и вече движат тази страна напред.”
 • “Ние сме убедени, че решенията ви бяха правилните”, казва Рубин за НАТО и ЕС. “Да, проблемите не се решават лесно, отсега за след малко, животът е труден за всички хора, дори за американците. Но има много българи, които не са политици, не са звезди, а хора като всички онези, които във момента ни гледат и правят впечатляващи неща тук.”
 • За СССР: 

“Това не е бъдещето, това е миналото. Мисля че е важно, българите да го помнят и да кажат на децата си какво ги е докарало до това положение.”
 • “Отношенията между Америка и България са дълбоки и искрени и не могат да бъдат обект на пропаганда.”

За визите

 • “Имаме си закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. И не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила. Честно казано – България не покрива изискванията. […] Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро. Но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи.”

И за финал – Ерик Рубин все още си спомня “Върви, народе възродени” – химна на българската азбука, който рецитира по случай 24 май.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.