SHARE

Енергийна сделка, подписана тихомълком от правителството в Молдова с Русия, повдига въпроси за руско влияние и дори натиск сред европейски експерти и молдовската опозиция. Сделката ще снабдява Молдова с електроенергия от руски централи. Първоначално сделката е трябвало да бъде осъществена с украинска компания, която предлага по-добра цена. Но молдовското правителство рязко променя посоката преди два месеца, като процедурата е определена като непрозрачна и обявена едва след обществен натиск. Лидерът на Приднестровие Вадим Красноселски призна в пресконференция, че роля за промяната има специалният пратеник на Владимир Путин в областта – Дмитрий Рогожин, който е убедил властите да закупуват енергия от Русия.

Черна гора стана 29-ият член на НАТО. На церемонията във Вашингтон присъства и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Протоколът за присъединяване бе връчен от министър-председателя на Черна гора Душко Маркович на зам. държавния секретар на САЩ Томас Шанън.

Двама проруски членове на опозицията в Черна гора ще бъдат изправени пред съд с обвинения за опит за преврат въпреки настояванията им, че превратът е режисиран, за да ги злепостави. Върховният съд в Черна гора потвърди, че на Андрия Мандич и Милан Кнежевич ще бъдат повдигнати обвинения за опит за преврат от миналия октомври. Обвинения са повдигнати срещу още 14 души, включително двама руснаци, за преврат, чиято цел бе да предотврати членството на Черна гора в НАТО.

Бивши военни лидери от „Армията за освобождение на Косово“ играят основна роля на изборите в Косово. Коалицията на Кадри Весели, Рамуш Харадинай и Фатмир Лимай – значими военни фигури, ще получи процент от вота на изборите в неделя, което обещава да ѝ осигури роля в политическия живот на страната. По време на кампанията военната реторика се използва основно за подбуждане на националистически и патриотични чувства, но кандидатите не са коментирали Специалния съд в Хага, който скоро ще започне да повдига обвинения срещу бивши бойци на Армията за освобождение на Косово за извършени военни престъпления. Съдът ще функционира под правната система на Косово със седалище в Хага, но остава непопулярен в страната, тъй като на него се гледа като на институция, която се опитва да подкопае борбата за независимост от Сърбия. Според експерти изборите в Косово ще бъдат прелюдия към борба за власт, тъй като не е ясно дали тройната коалиция ще спечели достатъчно гласове, за да формира мнозинство.

ДАЕШ заплаши с насилие над сръбски, хърватски и мюсюлмански „предатели“ на Балканите. Заплахите бяха публикувани в босненски източници на екстремистите. Те са насочени и към „предателите мюсюлмани“, които са обвинени в предателство към „истинската“ ислямска вяра.

Традицията на балканската ракия вече е и в САЩ. Въпреки скептицизма на приятели и семейство белградчанинът Боян Калушевич отваря пивоварна в Сан Антонио, Тексас. Dorcol Distilling + Brewing Company е именувана на квартала в Белград, в който е роден Боян през 1982 г. Началото е трудно, но днес домашната ракия, която има и собствена марка – Kinsman Rakia, е налична в няколко града в САЩ и Калушевич казва, че търсят път за износ и в други държави.

Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.