SHARE

Детската кардиология към Националната кардиологична болница ще затвори поради липса на средства. Единственото място в страната, където се лекуват деца със сърдечни малформации, заплашва да спре работа.

Близо 90% от вродените сърдечни малформации се лекуват успешно и имат нормална преживяемост и успешен бъдещ живот, стига, разбира се, да бъдат положени грижи в най-ранните години и проследяване. Именно това е задачата на тази клиника – да спаси обречените, да им даде щастливо детство и дълъг живот. Клиника, с чието съществуване трябва да се гордеем… и клиника, която скоро няма да съществува без активна намеса и конкретни действия.

Поради липса на финанси ръководството на болницата няма средства за привличане на кадри, няма средства за ремонт, камо ли за закупуване на нова апаратура.

Днес дейността на клиниката е сведена до минимум, като тя не може да си позволи да изпълни по-мащабни цели, нито да помогне на всички нуждаещи се пациенти. 

На 14 февруари, пред Министерския съвет протестиращи апелираха за спасяването на единствената подобна клиника у нас.

„Терминал 3“ публикува отвореното писмо на протестиращите. Акцентите са на редакцията:

ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ –
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ –
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
ДО КИРИЛ АНАНИЕВ –
МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,
ДО ПРОФ.Д-Р КАМЕН ПЛОЧЕВ –
УПРАВИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА,
ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА –
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ ВЪВ И ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА,
ДО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ,
ДО БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ,
ДО БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ,
ДО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО,
ДО ДАРИК РАДИО,
ДО БИ ТИ ВИ,
ДО НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ,
ДО ВЕСТНИК „ТРУД”,
ДО ВЕСТНИК „24 ЧАСА”

ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Майките, бащите и близките на деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ), пациентите с ВСМ над 18-годишна възраст, от Асоциация „Детско сърце” и от всички граждани, подкрепящи инициативата:

„Да подкрепим единствената Детска кардиологична клиника в България”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН УПРАВИТЕЛ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ОМБУДСМАН,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Ние, родителите, възрастните пациенти с ВСМ и близките на деца със сърдечни малформации се обръщаме към Вас за съдействие, да не се допусне Детската кардиологична клиника към Национална кардиологична болница да спре да функционира. Тя е единственото място в България, където се дава шанс за живот на стотиците деца, които се раждат със сложни сърдечни малформации. Клиниката приема пациенти от цялата страна, 24 часа в денонощието.
Годишно се извършват над 400 сърдечни операции и инвазивни процедури на деца от 0 до 18 г. Те биват оперирани и спасявани в клиниката, а впоследствие и проследявани през годините.

Не позволявайте да бъде закрита една необходима и успешна за страната ни дейност, защото ако се допусне това, децата със сърдечни малформации ще бъдат лишени от лечение и проследяване! Това ще постави в риск живота на много деца, при които спешните и бързи действия са животоспасяващи! В противен случай ще добавите още хиляди семейства към списъка на чакащите за одобрение към Фонда за лечение на деца в чужбина, а това би струвало на държавата много повече средства.
Това ли е грижата на държавата към нейните деца, когато раждаемостта през изминалата 2017 г. и без това удари дъното?
Многократно специалистите, работещи в НКБ сигнализират за проблемите с финансирането на клиничните пътеки по отношение на детската кардиология, липсата на медицински сестри и анестезиолози.
Ако кадровите и финансовите проблеми не се разрешат, детската кардиологична и кардиохирургична помощ няма да може да работи пълноценно.

Не позволявайте това да се случи!

Като подкрепяме професионалистите в Детската кардиологична клиника и отделението по хирургия на ВСМ, ние настояваме:

1. Да се осигурят възможности за набиране на медицински сестри чрез повишаване на предлаганото заплащане и обучение. Държавата да се ангажира със създаване на поток за набиране на квалифицирани кадри и тяхното продължително задържане в Отделението по детска кардиология.

2. Средствата, отпускани по клинични пътеки, да се диференцират и актуализират за дете и възрастен пациент, тъй като разходите по лечението на дете са в пъти по-големи от тези за възрастен.

3. Държавата да се заеме с допълнително финасиране на дейностите по детска кардиология.

4. Да се разреши на детските кардиолози да извършват проследяване и лечение на пациентите си и над 18 г. с вродени сърдечни малформации.

5. Държавата да се заеме с изпълнението на конкретни мерки в конкретни срокове.

Уважаеми госпожи и господа, сърдечно болните ни деца се борят за живота си, ние се борим заедно с тях, а професионалистите от НКБ правят невъзможното, за да им дадат шанс да живеят.

Вие, управляващите държавата, сте нашата надежда да не допуснем закриването на единствената Детска кардиологична клиника в страната!

Децата са нашето бъдеще, НЕ ГИ ОБРИЧАЙТЕ НА ГИБЕЛ!

Снимка: УМБАЛ Национална кардиологична болница

Започна и събиране на подписи за спасяването на клиниката – вижте повече тук. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.