SHARE

По време на the big 80s („големите“ години между 1981 и 1989) Дерек Риджър обикаля Великобритания и снима британските тийнейджъри. Днес от BBC ни представят фотографиите му, които предават едно послание – 80-те се връщат с пълна сила.

Персонализираните авиаторски якета с емблеми, пачове и кръпки се завърнаха…

 

…както и тези прически. Сигурни сме, че сте ги виждали.

Авиаторските якета – те са леки, топли и имат 20 джоба, в които да дрънкат какви ли не неща. През последните години те стават все по-популярни, подобно на края на миналия век, когато оригиналните якета, носени от пилотите в САЩ пред 50-те години, стават популярни. Днес Джиджи Хадид, Кание Уест и дори първата дама Мелания Тръмп са фенове, но Риджър заявява, че през 80-те те са били белег на децата от работническата класа.

„Хората ги декорират по различен начин. Понякога поставят значки, понякога ръчно изработени такива – например с изрезки от списания. По това време е царувала креативността. Всички си мислят, че тази мания е нова, но в по-голямата си част не е.“

Преди…

Бръснатите прически имат богата история – през 80-те те са асоциирани с крайнодесни националисти. Но след като са част от модата от дълго време, през последната година се наблюдава възраждането им, особено сред жените. Кара Делeвин, Кристен Стюарт и модели като Слик Уудс помагат в популяризирането им.

…и сега.

 

Кожените палта са друг елемент, който бавно се връща към модните подиуми. След като през 1990 изчезва от радара заради протести на групи за защита на правата на животните, с помощта на Наоми Кембъл и Памела Андерсън истинската, но и имитацията на пухена кожа се завръщат.

И ако през 80-те всеки се е придържал към кликата си, Дерек смята, че днес имаме правото да смесваме различни стилове. „Това е особено очевидно във висшата мода днес. Много дизайнери се връщат към DIY (направи си сам) похватите, като вземат уличната мода, без да променят кой знае какво.“

Самият Дерек в коженото си палто, 80-те.

 

Друг елемент, който се завръща? Кърпите за глава. С „Маркс и Джейкъбс“ начело, които представиха своята колекция през септември.

80-те
И в наши дни.

„Трябва да търся усилено, за да открия хора. Хората се обличат интересно, но не са на едно място. През 70-те и 80-те горещите точки бяха Сохо и Кемдън. Можех да изляза и в един следобед да снимам 50 души, всеки със свой стил. Ако днес отида в Кемдън, ще го открия пълен с туристи и едва с дузина души, които изглеждат интересно. Но субкултурите определено все още съществуват.“

Книгата с фотографии на Дерек Риджър може да откриете тук – In The Eighties: Portraits from Another Time.

Източник и фотографии: BBC 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.