SHARE

55 години след покушението над американският президент Джон Кенеди днес по график трябваше да бъдат разсекретени последните документи за убийството. Президентът Тръмп даде заявка, че ще спази графика, но в последния момент запази грифа на секретност на част от документите.

Въпреки това бяга разгласени повече от 2800 страници, разкриващи подробности около покушението на Кенеди.

1. Директорът на ФБР е имал съмнения, че американците ще повярват, че Лий Харви Осуалд е убиецът. 

Дикректорът на ФБР Дж. Едгар Хувър е описал притеснението си, че предполагаемият убиец на Кенеди –  Лий Харви Осуалд – е убит на 24 ноември 1963 г. от Джак Руби. Същия ден директорът пише:

„Това, което ме притеснява и също притеснява [зам. главния прокурор] е, че трябва да пуснем нещо, за да убедим обществеността, че Осуалд е истинският убиец“, пише Хувър.

„Няма нищо допълнително за този случай с Осуалд, освен че е мъртъв.“

2. Убиецът на Осуалд – Джак Руби, навярно е извършвал „дейност в престъпния свят“.

За Руби, който убива Осуалд два дни след като той е задържан и обвинен в убийството на Кенеди, излиза слухът, че е бил част от подземния свят на Чикаго. За него в същия документ от 24 ноември Хувър пише:

„Нямаме никаква сигурна информация за Руби, въпреки че има клюки за престъпна дейност в Чикаго.

3. Осуалд си е говорил с агенти на КГБ само 2 месеца преди покушението.

Осуалд е бил прихванат да си говори с агент на съветското КГБ 2 месеца преди покушението. Архивите показват, че е водено обаждане между него и руското посолство в Мексико сити, Мексико, на което Осуалд е говорил с Валерий Владимирович Костикова „на развален руски“. Костикова досиетата посочват като „идентифициран агент на КГБ“. Но не е било необичайно за КГБ да се включва в подобни разговори в посолството.

4. Мартин Лутър Кинг-младши е неколкократно споменат. 

Разкритите документи съдържат множество информация, свързана с бореца за равенство Мартин Лутър Кинг-мл., който е и бил мишена на ФБР.

Един от силно редактираните (с все още засекретени места) документи е за връзката на Кинг с комунистическите движения, докато САЩ още са в Студената война.

„Множество от дейностите и движенията за граждански права на субекта са търсили и разчитали на съвета на множество индивиди, включително следните: … [имената са класифицирани].

Документът продължава с това как Кинг е автор на статия „Какво ние негрите искаме от президента“, която ексклузивно се появява в ежеседмичника на Италианската комунистическа партия Vie Nuove през октомври 1964 г.

5. Президентът Линдън Джонсън е твърдял, че убийството на Кенеди е отплата за убийството на виетнамски лидер. 

Директорът на ЦРУ Ричард Хелмс, служил както при наследника на Кенеди Линдън Джонсън, така и в администрацията на Никсън, твърди, че април 1975 г. Джонсън е твърдял, че убийството на Кенеди е било акт на отплата от чужда сила.

„Президентът Джонсън често казваше, че причината президентът Кенеди да бъде убит е, че той от своя страна уби президента Дием“, пише Хелмс.

6. Осуалд е бил „добър стрелец“ според агент на кубинското разузнаване.

Кубински агент споделя пред началниците си, че знае, че Осуалд е бил „добър стрелец“, тъй като го е „познавал“.

7. Робърт Кенеди е бил предупреден за книга за „близката му връзка“ с Мерилин Монро. 

Робърт Кенеди, брат на президента, главен прокурор и впоследствие кандидат за президент, убит по време на кампанията – е получил писмо, предупреждаващо го, че ще излезе книга, в която се разкрива „близката му връзка“ с Мерилин Монро.

Книгата е озаглавена „Странната смърт на Мерилин Монро“ от 1964 г. от Франк Капел, в която се твърди, че тогавашният главен прокурор е имал връзка с иконата, която често е споменавана и като любовница на брат му.

Извод от разкритите документи. Все още не са разкрити всички документи около покушението на Кенеди, но американското разузнаване твърди, че това е главно с цел да не бъдат разкрити имената на техни и чуждестранни агенти, както и методи за събирането на информация.

От разкритото определено може да се каже, че Лий Харви Осуалд не е бил случаен човек, предвид факта, че е представлявал интерес за толкова много чужди разузнавания, преди да извърши покушението.

Това казано все още не може да бъде доказана конспирация в извършването на атентата.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.