SHARE

Русия е работила за уронването на демокрацията на своя почва и в Европа през последните две десетилетия, като ще продължава да се опитва да се намесва в бъдещи избори в САЩ, ако президентът Тръмп не предприеме действия срещу заплахата от Кремъл, казва доклад на Конгреса в САЩ, цитиран от британския Times. 

Разследването относно намесите на Русия в 19 европейски държави, в това число и референдумът Брекзит през 2016, както и изборите във Франция и Германия миналата година, представят президента Путин като екзистенциална заплаха за западната демокрация, която г-н Тръмп упорито отказва да погледне в очите, следователно пречейки на появата на координиран световен отговор.

„Никога преди в американската история заплаха за националната сигурност не е била толкова явно игнорирана от президент на САЩ“, казва докладът, който е писан от демократите в Комитета за международни връзки към Сената, след като републиканците отказаха да участват в съставянето му.

„Ако САЩ се провалят в това да работят извънредно, за да се справят с тази сложна и растяща заплаха, това ще окуражи режима в Москва“, добавя докладът. „Той ще продължи да развива и усъвършенства арсенала си, който ще насочи върху демокрациите по света, включително изборите в САЩ през 2018 и 2020 година.“

Бенджамин Кардин, старши демократът в комитета, писа до европейските посланици, за да помоли за помощта им в съставянето на доклада, който е първият отчет на Конгреса за руската намеса в изборите на различни държави. Той не засяга руската намеса в изборите през 2016 г., които поставиха г-н Тръмп в Белия дом – случаят е обект на няколко различни разследвания на Конгреса и разследване на ФБР, което търси връзки между кампанията на Тръмп и Кремъл.

Г-н Тръмп системно отказва да припознае намесата на Русия в изборите, като казва на репортерите, че вярва на отрицанието на Г-н Путин. „Всеки път, когато ме види, ми казва „Не съм направил това“, разказа това през ноември, „И аз му вярвам, наистина му вярвам, че когато казва това, значи има предвид именно това“.

Докладът чертае пряка линия между намесата на Кремъл във вота Брекзит и изборите през 2016 в САЩ, като следата е в повече от 400 управлявани от Русия акаунта в Twitter, които са активни по време на президентския вот, както и по време на Брекзит. Повече от 150 000 акаунта с връзки с Русия са туитвали за Брекзит в дните преди вота.

Докладът отбелязва с известна ирония, че членството на Британия в ЕС може да е позволило на руски пари да се насочват към британски политици, тъй като законите за финансиране на кампаниите не изисква публично обявление на политическите дарения от „бенефициерите, собственици на небритански компании, които са инкорпорирани в ЕС и извършват дейността си в Обединеното кралство“.

Изборната комисия разследва произхода на внезапно появили се средства в трезорите на кампанията про-Брекзит. „Появяват се обвинения, че Русия се е намесила преди референдума Брекзит и те са още по-изумителни, ако вземем предвид вродената устойчивост на британското общество към антидемократичната адженда на Кремъл“, пишат сенаторите.

Няколко сенатори похвалиха Франция и Германия, както и Естония и Финландия за мерките, които са предприели за предотвратяване на кибернамесите от страна на Русия по време на изборите.

Представители на Facebook са дали информация на разследващите от Сената, че тролове, подкрепяни от Кремъл в насаждането на политическо напрежение в социалните мрежи в САЩ, „са следвали подобна стратегия в месеците преди президентските избори във Франция през 2017 г., а най-вероятно и преди изборите в Германия“.

Стана ясно, че руските хакери стоят зад пускането на документи от кампанията на Еманюел Макрон, които бяха примесени с фалшиви документи; течът беше оповестен в интернет от Джак Пъсоубик, про-Тръмп активист.

Сенаторите предположиха, че отказът на г-н Тръмп да адресира проблема с руската намеса заплашва европейската демокрация толкова, колкото и американската. „Въпреки атаката над нашата демокрация и над тези на европейските ни съюзници правителството на САЩ все още няма адекватна, разбираема и координирана реакция към зловредното влияние, провокирано от действията на Кремъл, без значение дали в чужбина или у дома“, предупреждава докладът. „Заплахата, която надвисва с намесите на г-н Путин, съществуваше и преди сегашната администрация на САЩ, а вероятно ще просъществува и отвъд нея.“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.