SHARE

На 8 юни 1949 г. излиза за първи път антиутопичният роман на Джорд Оруел „1984“. Почти седемдесет години по-късно, разбрахме, че ужасът може да изглежда по много различни начини и съвсем не е задължително да става въпрос за „голям брат“, който да репресира гражданите (макар и в настоящия ни сюжет да участва един наш „голям брат“).

Днес се провеждат предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Това, което изглеждаше категорична победа за премиера Тереза Мей преди два месеца, вече не е толкова сигурно. Социологическите проучвания варират от размазваща победа за консерваторите до това да надделее опозицията, която да суъмее да се коалира с шотландските сепаратисти и следващият премиер да е Джеръми Корбин.

И ако Тереза Мей води Британия в опасни води, рискувайки нейната икономика и единство заради Brexit, то почитателят на Троцки Джеръми Корбин е дори по-плашещият сценарий. Освен че той също иска да изкара страната от ЕС с Hard Brexit – т.е. Британия да не участва в единния пазар, който по думите на Корбин е „капиталистически заговор“, то той иска и да одържави ключови сектори на икономиката – сред които железниците, пощенските услуги и водоснабдяването.

Освен национализацията идва и моментът с огромното увеличаване на данъците, което ще уплаши едрия бизнес дори по-бързо от преговорите за Brexit. И това не е всичко – Джеръми Корбин е пацифист и републиканец, макар да обещава да не настоява за отмяна на монархията, ако вземе властта.

Също така при коалиция с Шотландската национална партия това би означавало със сигурност нов референдум за независимост, а Корбин от години е и добре предразположен към обединението на двете Ирландии.

Ако Джеръми Корбин спечели тези избори, което все още е по-малката вероятност, това означава години на политическа криза, в която държавата, традициите и институциите на Британия да се борят с неговата радикална политика по същия начин, както в момента правят депутатите от собствената му партия, за немалка част от които той е неприемлив.

Но това е само по-лошият вариант за Британия. Изборът на Тереза Мей предвещава не по-малко рискове за държавата, след като тя продължи курса към твърд Брекзит и конфронтация с Шотландия, която в голямото с мнозинство гласува за оставане в ЕС.

Обръщайки поглед към другата страна на Атлантическия океан, там като че кризата вече е започнала, но днес показанията на уволнения от Тръмп бивш директор на ФБР могат да доведат до невиждана политическа криза, в която републиканците да бъдат принудени да се изправят срещу своя президент, чиито скандални отношения с Русия не спират да излизат наяве.

Преди точно месец без един ден, на 9 май, Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми и както сам призна, го направи „заради онова нещо с Русия“, или с други думи, разследването на ФБР за това дали екипът на Доналд Тръмп си е сътрудничел с Русия и както множество течове на информация до този момент показваха, ФБР вече е имало достатъчно доказателства срещу ген. Майкъл Флин – бившия съветник по националната сигурност на президента, който бе уволнен, след като стана ясно, че е провел пет телефонни разговора в рамките на 24 часа с руския посланик Кисляк относно американските санкции срещу Кремъл, а впоследствие публично и многократно излъга, че такива разговори не са се случвали.

Бившият съветник по националната сигурност също така присъства на галавечеря, организирана от медийния рупор на режима в Русия, Russia Today, на която той седя до Владимир Путин. За тази вечеря на Флин е била платена сумата от 45 000 щ.д. „Дребната“ подробност е, че на бивш висш военен като него американският закон забранява да получава пари от чужди правителства без разрешение на Департамента по отбрана. А такова позволение бившият генерал не е искал. Това е престъпление, за което Флин може да бъде лишен от свобода.

Появиха се сведения и срещу бившия шеф на предизборната кампания на Тръмп и впоследствие съветник по назначенията в президентската администрация Пол Манафорт. За него стана ясно, че е предлагал помощ на Владимир Путин за подкопаването на антируската опозиция в бившите социалистически републики, за което съобщи Associated Press.

Тогава Манафорт е подписал договор за консултантски услуги на стойност от 10 милиона долара на година с руския олигарх Олег Дерипаска през 2006 г. И впоследствие стана ясно, че не е регистрирал тези пари, а е длъжен да го направи според Закона за чуждестранните агенти в САЩ (FARA). Това отново е престъпление, за което може да бъде лишен от свобода.

През последния месец също така, разбрахме, че Тръмп е разкрил висококласифицирана информация (идваща от израелските служби за сигурност) при срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и посланик Кисляк, както разкри Washington Post.

Стана ясно в края на май, че руска държавна банка Внешэкономбанк (ВЕБ) е финансирала с 850 милиона долара хотел на Trump International, чиито строеж се е водил от бизнес партньора на Тръмп Александър Шнайдер, разкри Wall Street Journal. В статията също така се посочва, че зетят на Тръмп Джаред Къшнър се е срещал с председателя на борда на банката  през декември м.г. 

Самият Джаред Къшнър, който е съветник на президента, както и Найджъл Фараж са също така „обект на интерес“ при разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, който бе назначен да стигне до дъното на скандала с Русия след уволнението на Коуми.

Но това, което може да разбуни духовете днес, е изслушването пред Сената на уволнения бивш директор на ФБР, който твърди че Тръмп му е оказвал натиск да прекрати разследването си срещу ген. Майкъл Флин и Тръмп е настоявал за лоялност седем дни след като американският президент е встъпил в длъжност, както разкри New York Times още преди месец.

Това може да представлява възпрепятстване на правосъдието, което е и едно от основанията за импийчмънт на бившия президент Ричърд Никсън при скандала „Уотъргейт“. А положението на Тръмп е още по-тежко, след като стана ясно, че на срещата си със Сергей Лавров американският президент е казал, че е уволнил “лудия” директор на ФБР Джеймс Коуми, който му е оказвал огромен натиск заради разследването за връзките на кампанията му с Русия, разкри New York Times.

“Току що уволних шефа на ФБР. Той беше луд, истински ненормалник”, казва Тръмп на руския външен министър. “Бях подложен на огромен натиск заради Русия. Но с това се оправих.”

Показанията на Коуми започват днес от 17 ч., но вече видяхме писменото му становище, в което се потвърждава тази информация. Ще разберем първите изборни резултати от Великобритания също днес в 22 ч.

Изборът на Тръмп и Brexit може и да не направиха двете страни „велики отново“, но трусовете в тях определено ги направиха велики за гледане… отново.

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.