SHARE

Между всички политически турбуленции от последната седмица някак неусетно премина анонсът, че може пак да строим АЕЦ “Белене” (тъй като предишния път това бе толкова успешно и безболезнено начиние).

И ако се чудите как така ГЕРБ, определили централата като “Гьола” и повтаряли, че не може да се намери инвеститор, че проектът не си струва и че цената на електроенергията пада по света, сега са обмислят този “гьол” да бъде построен.

Много просто – правителството поръча доклад на БАН, в който се казва, че има потенциал за изграждането на тази централа. Всъщност докладът още не е готов (но изводите от него са!). Предвижда се докладът да стане готов до 31 март 2018 г., но тогава отново имаме изненада – той ще е таен, нито обществеността, нито дори външни експерти ще имат достъп до така дълбоко пазените мотиви за строежа на АЕЦ “Белене”.

Но все пак – какъв е основният мотив за строежа на АЕЦ “Белене” – цената на електроенергията ще се покачва.

Според тайните разчети на БАН към 2020 г. се очаква мегаватчас електроенергия да струва 57 евро, а около 2028-а, когато би могла да заработи АЕЦ „Белене“, тарифата вече ще е 68 евро. През 2040 г. трябва да се повиши до 84 евро на мегаватчас.

Според публичните разчети на BNEF (Bloomberg New Energy Finance) още през 2016 г. вече има сделки за 64$ за мегаватчас соларна енергия, а до 2040 г. се очаква да спадне с още 66%, като още през 2021 г. соларната енергия ще измести въглищата като най-евтин източник на енергия.

Това е и причината според BNEF до 2040 г. 72% от инвестициите в нови източници на енергия да отидат към възобновяема енергия.

България ще се причисли към остатъка обаче, тъй като има таен доклад на БАН.
Но дори в тайния още-не-готов доклад с ясни заключения има предупреждение:

„Да се прогнозира пазарната цена на електроенергията в толкова дълъг период е непосилно начинание. Ние сме използвали различни методи и практики, които са утвърдени в Европа и от Световната банка, но въпреки това трябва да си даваме сметка, че когато дойде съответното време, цените вероятно ще са други”, заяви ръководителят на доклада проф. Тасев.

И тук идва най-странната част. В предишен вариант на доклада на БАН учените са стигнали до заключението – разглеждайки над 90 сценария (с участие на държавата и на частен инвеститор) – че предвид пазара на електроенергия “проектът е финансово нежизнеспособен” и няма да има възвръщаемост за частен инвеститор.

Сега обаче са се открили възможни комбинации, при които ако държавата се включи в проекта, то поне на теория може да си струва неговото изграждане.

С други думи, докладът освен таен и още неизготвен е и съмнителен, а темата му съвсем не е толкова потайна и могат да се открият хиляди анализи и прогнози от такива на ЕЦБ до ExxonMobil, които очертават едни и същи тенденции в световното потребление на електроенергия. Най-вече че развитите държави преминават на възобновяеми източници и все повече домакинства ще използват свои собствени източници на енергия, което драстично ще смали цената ѝ в дългосрочен план.

Но… нека налеем още милиарди в “частен инвеститор”, все пак България бе най-големият източник на финанси за 2016 г. на „Росатом“, след като и изплати 1,2 млрд. лв. за “Белене”, а руската компания вече е готова отново да участва във финансирането на този изключително доходоносен за нея проект.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat