SHARE

Поредната спирка от пътуването на кореспондентите на Euronews Брайън Картър и Апостолос Стайкос е в Столипиново – най-големият ромски квартал на Балканите.

Васко Костов е роден в Столипиново и работи като заварчик и ковач, занаят, който той иска да предаде на шестимата си внуци въпреки борбата да свързва двата края.

“Ромите в Столипиново работят честно”, каза Костов. „Правителството не обръща никакво внимание на ромите. Не ни подават ръка за подкрепа. Нуждаем се от работни места, трябва да печелим пари. Сега работим почти за нищо.“

50 000 души живеят в този район на Пловдив. Лошите инвестиции в инфраструктурата водят до сериозни проблеми с електричеството и водоснабдяването. Незаконното строителство влошава проблема и бутането на тези къщи само увеличава недоволството на ромската общност към местните власти.

Столипиново е само на 20 минути от центъра на Пловдив, който е една от двете европейски столици на културата за 2019 г.

В местен младежки център младите хора се обединяват, за да играят, обсъждат и усвояват нови умения с подкрепата на финансираните програми в рамките на Европейската столица на културата 2019 г.

„Европа разполага с много важни инструменти. Това може да накара всяко правителство да намери решение на всеки проблем. Но ако самото правителство няма воля и не се ангажира да реши проблема, ЕС не може да направи повече от това“, казва директорът на центъра Асен Карагьозов.

Един от местните тийнейджъри каза пред екипа на Euronews, че дискриминацията срещу неговата общност ще повлияе на гласуването му на предстоящите избори за ЕС.

„Мисля, че ще гласувам за този, който предлага по-добро бъдеще на ромите. Не искам да се сблъскваме с дискриминация, когато отидем на плажа или в нощния клуб. Не искам да бъдем разделени на етнически групи. „Всички трябва да сме равни, с равни права“, каза ученикът Васко Карагьозов.

Точният брой на ромите в България е спорен, като цифрите варират от 325 000 до 750 000 души. Правозащитните групи многократно осъждат дискриминацията, с която се сблъскват в България, и призоват властите и лидерите на общностите да намерят решения за подобряване на ежедневието на хората, живеещи в тези квартали.

Вижте целия репортаж на Euronews тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.