SHARE

Преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) са една от най-важните теми за икономическото развитие на Европа и САЩ, но те посрещат сериозна опозиция в средите на левицата. Това е и причната ЕС и САЩ да искаха да приключат преговорите преди встъпването на новия американски президент в длъжност и изборите в Германия и Франция през 2017 г. В последните дни разбрахме не само че това едва ли ще е възможно, но и че генерално споразумението изглежда ще се провали. Новината от 30 август в “Дневник” изглежда така:

“Френският президент Франсоа Оланд обяви, че преговорите за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) са в задънена улица и шансовете за подписване до края на годината са малки, предаде Ройтерс.

В реч пред френските посланици държавният глава изтъкна, че няма да подкрепи подписване на споразумението преди края на мандата на американския президент Барак Обама през януари 2017 г.

По-рано днес и френският министър на търговията заяви, че преговорите трябва да спрат и разговорите да започнат от нулата, след като от Берлин се чуха гласове за същото.

В неделя германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че на практика преговорите за споразумението са спрели, след като ЕС е отказал да изпълни някои от исканията на САЩ.”

Еврокомисарят Сесилия Малмстрьом, която оглавява преговорите със САЩ, е на мнение, че е постигнат значителен прогрес и заяви, че няколко държави са против френската позиция по TTIP.

В статията на Емил А. Георгиев за „Терминал 3“ от 1 юни 2016 г. “Готови ли сме да изтъргуваме хормоните срещу повече здрав разум?” е обяснено на достъпен език защо повечето от страховете на левицата са несъстоятелни, но също така се посочва, че политическата обстановка в Европа навярно няма да позволи успешното завършване на преговорите.

“За съжаление, вместо да се разнесат, политическите облаци над споразумението се сгъстяват. Само преди около месец френският президент Оланд, притиснат от рекордно ниския си рейтинг и завихрящата се против всяка смислена реформа във Франция истерия, обяви, че най-вероятно ще блокира подписването на TTIP. Наскоро подобно изказване направи и германският вицеканцлер Зигмар Габриел. Учудващо, но от американска страна против TTIP се обявиха Доналд Тръмп, Бърни Сандърс и дори Хилъри Клинтън. И ако онзи ден Жан-Клод Юнкер прикани европейските лидери да препотвърдят подкрепата си за споразумението, то бъдещето му със сигурност зависи от изборния резултат оттатък голямата вода. А дотогава всички ние можем да получаваме и анализираме информация и да си мислим готови ли сме да изтъргуваме хормоните срещу повече здрав разум.”

В статията също така е отбелязано, че един от големите печеливши от провала на TTIP е Русия.

Какво мисли Москва за TTIP?

В условията на наложени икономически санкции и външнополитическия американски успех покрай успешното договаряне на Транстихоокеанското партньорство (TPP) руското ръководство изглежда притеснено от всяка възможност за разширяване и заздравяване на икономическите отношения от двете страни на Атлантика. Дирижираните от Москва медии дори наричат TTIP „икономическо НАТО“ и това е разбираемо, тъй като и TPP, и TTIP се договорят извън Световната търговска организация и Русия не може да участва, съответно да въздейства на преговорния процес. Реши ли да се присъедини на по-късен етап към някое от тях (а защо не и към двете), Руската федерация ще трябва да го направи на принципа take it or leave it.

Цялата статия на „Терминал 3“ можете да прочетете тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.