SHARE

Руска пролет

Малко преди да бъде убит през 2015 г. Борис Немцов, неуморният опозиционер, обеща руска пролет. Какво ли е това?

На 26 март в почти 100 руски града милиони протестиращи, много от които млади гимназисти и студенти, излязоха на улиците в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални. Нищо подобно не се е случвало поне от пет години, от времето на най-големите продемократични демонстрации в постсъветска Русия. 

Говорим за поколението, което видя смъртта на Анна Политковская, на Борис Немцов и на безброй други, осмелили се да упражнят правото си на свободно слово. Това е поколение, индоктринирано в руски „патриотични“ ценности, в които Путин е свръхчовек, опазващ Русия от „враговете“ на Запад.
Същите тези деца уплашиха руския президент в неделя, заставайки като щит между него и Алексей Навални, който наскоро публикува важни разкрития за имотите на бившия президент и настоящ премиер Дмитрий Медведев.

Талантът на Навални е в способността му да говори на езика на младото поколение.  Разследванията му са интерактивни, остри и точни и са пригодени за дигитално ориентираната публика.

Поставен в пълна медийна блокада, той е блогър с канал в  YouTube, самономинирал се за кандидат-президент на предстоящите президентски избори през 2018 г., който се бори с корупцията, съчетавайки ролите на журналист, политик и супергерой.

Наскоро публикуваното му видео за имотните схеми на Медведев е гледано вече 12 милиона пъти.

Навални призова руския народ да излезе на улиците. Властите контрираха: „Стойте си вкъщи, това е провокация!“, и Кремъл направи изявления, в които заплаши протестиращите с парични санкции и арести.
Но никой не изглеждаше достатъчно уплашен – протестите обхванаха цели 11 часови зони и  90 града и разбиха мита, че опозицията действа единствено в Москва и Санкт Петербург, а останалата част от населението подкрепя властта. Протестни действия имаше от Владивосток в Далечния изток до Сибир; от Краснодар на юг до Калининград. Хората протестираха дори на места като Челябинск в Уралския масив и в Новосибирск.

В дълбоките руски провинции почти липсват независими медии. Критиките към правителството се губят из обширната степ за разлика от концентрираната в Москва и Петербург опозиция. Хората извън двете столици, старата и новата, са много по-зависими от държавата, тъй като са много по-бедни, по-малко образовани и са подложени на много по-стриктен контрол. 

Ольга Мальцева / AFP / Scanpix / LETA

Контрол, който започва от образователната система.

Пример за това е видео, в което директорката на училището в Брянск, на около 300 км от Москва, се опитва в час да образова учениците си относно Алексей Навални. Реакцията на ръководството идва, след като един от учениците ѝ е арестуван за агитация.

В руските училища децата са принуждавани да вярват, че протестите не са начин за справяне с проблемите в държавата. Във видеото директорката посочва Европейския съюз като причина за икономическата криза на Русия, а за Путин твърди, че „нашият лидер успява да води стабилна и силна политика“. Като пример за граждански дълг се посочва почистването на улиците, а не заниманията с политически каузи. Учениците не се съгласяват.

Директорката се опитва да обясни ситуацията:

„Опитах се да защитя Максим (арестувания ученик). Казах на полицаите, че това са някакви младежки демонстрации, от които никой няма нужда. И вярвайте ми, в момента не му е много забавно. Със сигурност. Не искам да попадате в същата ситуация. Пораснете, учете се, станете хора. Това е правилният начин.“

Александр Уткин / AFP / Scanpix / LETA

Сами срещу всички

Въпреки преградите на различните прокремълски младежки организации, на преподаватели и институции, които се опитаха да спрат потока от информация, опозицията проби стената. И провокира мисълта на младите хора. 

Разпростирането на протестиращите и недоволството по такива места са лоша новина за Путин, който се очертава да се изправи срещу Алексей Навални на изборите догодина въпреки опита на властта да дискредитира блогъра политик и да попречи на издигането на кандидатурата му.
Затова Путин приложи добре позната тактика – тази на информационното затъмнение. Така империята отвърна на удара – Кремъл не позволи на медиите да излъчват протестите, след което заяви, че протестиращите млади руснаци са платени провокатори.

Членове на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални прекараха нощта в ареста. Излъчването на протестите на живо в интернет беше обявено за провокиране на омраза.

Езикът на властта никога не се променя – фразите са заучени, клиширани, груби и обидно прозрачни.

Но заплахите, затъмненията и затворите вече нямат същата сила – знаят го младите, знае го и Путин.

Догодина същите тези деца ще гласуват, някои от тях за първи път. Може би ставаме свидетели на началото на края на една империя на лъжата, просъществувала в рамките на почти 20 години.

Едно е сигурно – ветровете в Русия се обръщат. А дали ще донесат след себе си още от студената зима на руския постсоциализъм, или най-накрая демокрацията ще покълне и на руска почва – остава да разберем.

Заглавна снимка: Николай Хижняк / Югополис

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )