„Да запазим Корал“ с искане за мораториум върху ОУП на Царево

SHARE

Становището е препубликувано от Фейсбук групата „Да запазим Корал“

На 23 март 2020 г. в България е приет Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание (ЗМДВИП) от 13 март 2020 г. Обнародван на 24 март 2020 г. в брой 28 на Държавен вестник от 2020 г. Съгласно разпоредбата на чл. 3, т. 2 ЗМДВИП спират да текат респективно и сроковете за приемане и процедиране на проект за Изменение на Общия устройствен план (ИОУП) на Община Царево до отмяна на извънредното положение с страната.

Нито Министерство на регионалното развитие, нито община Царево са счели да уведомят за това обществото и ние и до днес не намираме ред в тази връзка на официалните им сайтове или в нарочни изявления. Намираме това за скандално, предвид горещия обществен интерес по темата. Въпреки горния факт, “Да запазим Корал” изпраща в апел до институциите в страната и обществото своите аргументи за налагане на мораториум върху ИОУП – Царево и откриване на нова процедура след отмяна на извънредното положение в България, с изцяло преосмислено задание. Настоящият проект за изменение на общия устройствен план на община Царево е изпълнен с фактически неточности и откровени манипулации. Той оставя впечатление като за план, създаден “на тъмно” – в интерес на конкретни инвеститори – “на парче”.

Такъв план не отразява волята на обществото за опазване на българската безценна природа, отърсване от презастрояването, довело масово до необитаемата жилищна площ по крайбрежието ни, подобряване на инфраструктурата и просперитет. Този план е съвсем далеч и от съвременния исторически контекст, без визия и грижа за природното ни и културно наследство, без визия за защита на интересите ни.

Едно от най-ярките доказателства в тази връзка е оставения без защита, обичан и спасен с усилията ни досега, плаж “ Корал”. Този плаж е един от трите единствени плажа на територията на цялото българско крайбрежие със статут на плаж за природосъобразен туризъм. Уникален статут на непокътнат, единствен по рода си плаж, на територията на цялата община, който проектът за изменение на ОУП напълно пренебрегва като залага на практика гарантираното му унищожаване с предвидени показатели на мащабно строителство и на двата терена непосредствено зад плажа.

Въпреки досега отпадналите по съдебен ред като нищожни или незаконни всички строителни разрешения за проектите върху имотите и въпреки принудителната административна мярка на министерство на околната среда и водите от 2014 г за пълна забрана за строителство минала през Върховен съд през 2018!Няма да го допуснем! Солидаризираме се и с всички съмишленици милеещи за последните кътчета неунищожена природа в България!

Ваши,“Да запазим Корал”

Вижте цялото становище тук

SHARE