SHARE

Резултатите от присъдите на 16 декември: Масларова и Станишев – невинни, а един нещастник с инициали М.Д.И. – виновен за това, че в условия на опасен рецидив отнел чужди движими вещи – стоки: 500 грама печени свински флейки, 500 грама печена пилешка пържола от бут и 555 грама печени пилешки пържоли от пилешко филе, общо на стойност 26,63 лева, за което ще изтърпява ефективно две години и половина лишаване от свобода.

Не знам за вас, но аз определено мисля, че е крайно време да закрием прокуратурата. Защо? Просто не можем да си я позволим. Тя ни е наистина скъпа, както се казваше в рекламния слоган на несъстоятелната вече КТБ.
Сега вече оправданите Масларова и Станишев могат да предявят искове за причинени вреди от неоснователните обвинения. И ако не успяхме да докажем чрез прокуратурата като единствен орган с компетенция да повдига и поддържа обвинения, че същите са основателни, сега ще трябва да отворим кесията на бюджета и да покрием бъдещите претенции, които евентуално ще имат тия двамата. Така хем не сме събрали сумите, за които е обвинена Масларова, хем няма да постигнем целите на обвинението, хем сме платили всичките разходи по този неоснователен и същевременно скъп процес, хем ще бъдем осъдени да заплащаме и вредите, които са причинени.

От друга страна, хващаме престъпника, който да се питаш какво може да прави с месото, което е откраднал, освен да го яде, и го осъждаме ефективно, за да го храним и издържаме още две години и половина в затвора.

Разходваме публични средства за социални политики, отчитаме намаляване на безработицата, без да правим уточнения в докладите, че в тях не включваме трайно безработните, които са загубили вече всякакви умения и не могат да се включат на пазара на труда и като не могат да се реализират и дори не успеят да задоволят елементарните си насъщни нужди, сме твърди – осъждаме ги да лежат в затвора и проблемът е решен. Така де – има човек навън, има проблем, няма човек навън, няма проблем. Само че някой накрая плаща сметката и това сме всички ние като общество.

Не, наистина предлагам да закрием прокуратурата, че тия разходи просто не се търпят.

* Текстът е публикуван първоначално във фейсбук. Препубликуваме с разрешението на автора.

SHARE
Грета Ганева е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Магистър по право на Европейския съюз. Експерт по права на човека.